”Det var inte vi dissidenter som fällde Sovjetunionen, det var ekonomin”

När Julij Rybakov dömdes för antisovjetisk verksamhet var det en ung Vladimir Putin som samlade in bevisen. Nästan 50 år senare leder samme Putin ett anfallskrig mot Ukraina, och då som nu verkar landets totalitära styre stabilt. – Men också den kommer att falla, säger sovjetdissidenten om Putinregimen.

KGB:s fotografi av Jurij Rybakov år 1976 då han greps efter att ha skrivit texten ”Ni försöker korsfästa friheten, men människans själ kan aldrig slås i bojor” på strandbanken intill Peter Paulfästningen, en av stadens främsta sevärdheter. Rybakov målade texten tillsammans med sin konstnärsvän Oleg Volkov efter att en av deras konstnärsvänner, Jevgenij Ruchin, brann inne i sin ateljé medan han sov. Enligt Rybakov var det ingen olycka utan ett verk av FSB.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
19.02.2023 19:03 UPPDATERAD 20.02.2023 07:50
– Titta, det är ju jag! Det där är min keps. Och där är mitt plakat som milisen har tagit.
Det var den 12 mars 1989. På de svartvita bilderna ser man dissidenten Julij Rybakov protestera mot folkkongressernas möte i dåvarande Leningrad.
I kameran höll den unga frilansfotografen Sergej Gratjev, helt i början av sin karriär. Nu står han i Rybakovs vardagsrum och överräcker fotografierna.

ANDRA LÄSER