En börsnotering är som en straffspark

År 2021 blir ett av de livligaste i Helsingforsbörsens historia. Men tillströmningen av nya företag och det febrila intresset för börsdebutanter kan leda till krossade hjärtan.

Toivo Group noterades på First North-listan den 11 juni 2021, och kunde därmed stoltsera på Times Square i New York.
21.11.2021 10:30
Trenden inom börsnoteringar är stekhet, med närapå 30 nya bolag på Helsingforsbörsen i år. De flesta träder in på marknadsplatsen First North, alltså light-börsen, snarare än huvudlistan där mer etablerade företag håller till. Det är i princip ett sundhetstecken, och fullt naturligt: också Stockholms First North är större än landets huvudlista – mätt i antal bolag. Men denna hullabaloo är också ett tidstecken att vara vaksam på. Tumregeln gäller alltjämt: ju mindre och lättare reglerad lista, desto större försiktighet bör man idka.
I bakgrunden finns dubbla drivkrafter: ett postpandemiskt, uppdämt behov hos hungriga företag av att söka nytt kapital och skaffa en synlig kvalitetsstämpel, samt växande riskaptit bland småsparare. Varje placerare bör bocka av grundläggande frågor. Varför vill företaget till börsen – önskar ägarna och grundarna casha in? Hur mycket aktier behåller dessa, kvarstår nyckelpersonerna med dominerande innehav? I brist på tillfredsställande svar ska man inte ta i börsintroduktionen ens med tång.
Är det mödan värt att plöja igenom ett börsprospekt? Ja, även ifall – och i synnerhet då – du inte väljer att placera. Varje ogjord hemläxa står placeraren dyrt. Ta alltid reda på vad bolaget gör, hur dess marknad, konkurrensläge, lönsamhet och tillväxt ser ut. Har personerna i bolagets styrelse och ledning en historia av att lyckas eller göra magplask? Vilka erfarenheter har vd? Och återigen: varför gör ägarna exit, vad behöver bolaget pengarna till? Används det nya kapitalet för att täcka löpande utgifter eller parkeras i kassan, i stället för att aktivt söka avkastning?

ANDRA LÄSER