"Ta ansvar som författare. Delta i Bokmässan"

Jag vädjar till mina författarkolleger: Delta i Bokmässan och försvara därigenom litteraturen och yttrandefriheten, skriver författaren Claes Andersson.

Claes Andersson.
06.05.2017 06:09
Bokmässan i Göteborg lockar årligen cirka 100 000 besökare, litteraturälskare i alla åldrar. I år hålls Bokmässan veckoslutet 28.9–1.10. Det övergripande temat är Bildning, och därtill är Finland i fokus, med anledning av vårt 100-årsjubileum. Ett annat centralt tema är yttrandefrihet.
Nu har ett antal författare i Sverige och Finland beslutat att bojkotta bokmässan på grund av att en liten högerextremistisk grupp som publicerar tidningen Nya Tider fått tillstånd att ha en egen monter på mässan.
Beslutet om bojkott är svårt att förstå.
Man vill sabotera hela bokmässan bara för att en liten högerextremistisk grupp får vara närvarande.
Med andra ord: man tillerkänner en liten extremistisk högergrupp en sådan betydelse och makt att de kan sabotera hela mässan, Nordens största kulturevenemang.
Bojkotten är givetvis helt galet tänkt.
Den riktar sig inte mot den högerextremistiska gruppen, utan mot själva bokmässan, som är resultatet av årslång möda och stora ekonomiska satsningar. Den riktar sig mot hela vår litteratur, mot biblioteken och alla som bryr sig om böcker.
I egenskap av författare och försvarare av yttrandefriheten deltar jag givetvis i Bokmässan, dels genom att tala om mitt eget författarskap, dels genom att delta i diskussioner om yttrandefriheten.
Jag vädjar till mina författarkolleger: Tänk om! Ta ansvar som författare. Delta i Bokmässan och försvara därigenom litteraturen och yttrandefriheten.

ANDRA LÄSER