Viktigaste dagen i regeringsförhandlingarna: ”Det är inte lätt”

– Det är inte lätt, det kan jag säga, säger regeringssonderaren Petteri Orpo om läget i förhandlingarna. Regeringsfrågan kan avgöras i dag.

Förhandlarna hade suttit sent på onsdag kväll och Petteri Orpo var mer fåordig än vid tidigare träffar med medierna när han anlände till Ständerhuset på torsdag morgon. 
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
25.05.2023 09:39 UPPDATERAD 25.05.2023 09:41
Två förhandlingsgrupper har suttit sent till i går kväll, det vill säga klimatgruppen och invandringsgruppen, som båda två anses vara avgörande för att den här konstellationen ska kunna bilda regering. 
Regeringssonderaren Petteri Orpo (Saml) svarade på mediernas frågor på torsdag morgon, och var både fåordig och sammanbiten.
– Mycket arbete måste göras. Det har skapats förutsättningar att förhandla, och nu måste man gå vidare. Det är inte lätt, det kan jag säga, sade han.
Orpo fick också frågan om vad som händer med hela regeringsbildningen om man inte når resultat inom de här två områdena.
– I så fall måste vi ta oss en allvarlig tankeställare, för de här är viktiga frågor. Men nu gör vi ett seriöst försök att lösa dem.
Han säger att man i dag använder ”alla tänkbara timmar till att hitta lösningar”.
– Vi hoppas på tålamod, måttfullhet, och vilja till lösningar.
– Kraven har lagts på bordet, säger Riikka Purra angående invandrings- och klimatfrågorna som är avgörande för Sannfinländarna. 

Orpo har gett tid till fredag morgon att komma med konkreta förslag på skrivningar i både invandrings- och klimatfrågan. Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra sade att förhandlarna sitter hela natten om det behövs. 
– Jag går inte in på detaljer, men kraven har lagts på bordet, sade hon.
Hon fick också frågan om hurdana resultat som Sannfinländarna kan godkänna.
– Tillräckligt tillfredsställande resultat. I grupperna finns olika konstellationer, det är inte alltid Sannfinländarna mot resten, tillade hon.
Sannfinländarna har partifullmäktigemöte på lördag, men Purra avfärdade spekulationerna om att partiet skulle ha bestämt tidtabellen för regeringsförhandlingarna, för att deras eget möte ska ha något att ta ställning till.
– Det är Orpo som har bestämt tidtabellen, sade Purra. 
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson kom inte för att ge kommentarer inför medierna på Ständerhuset på torsdag morgon.

ANDRA LÄSER