Det varma vädret upprätthåller förekomsten av cyanobakterier – kan intensifieras i slutet av månaden

Den tropiska augustivärmen har satt sina spår och på grund av att sjövattnet värmts upp så upprätthålls tillväxten av cyanobakterier.

Satellitbild av cyanobakterierna som observerats längs kusten i östra Nyland 16.8.2022. 
Nathalie Koskinennathalie.koskinen@hbl.fi
19.08.2022 05:01
Läget med cyanobakterier har varit stabilt de senaste veckorna, rapporterar Finlands miljöcentral SYKE i ett pressmeddelande. Men det varma vädret gör det möjligt för cyanobakterierna att fortsätta frodas till slutet av sommaren.
För tillfället är temperaturerna på ytvattnet i hela landet flera grader högre än genomsnittet. I Finska viken är vattentemperaturen 20–21 grader och yttemperaturen så hög som 23 grader på vissa håll, enligt Meteorologiska institutet.
Vinden har gjort att cyanobakterierna har blandat sig med vattnet, vilket gör att cyanobakterier inte befinner sig på vattenytan utan i vattenmassan.
"Instabilt väder påverkar också tillväxten av cyanobakterier. De närmaste dagarnas starka vindar och kraftiga regn kan blanda vattnet och föra näringsämnen från botten och land till cyanobakterierna, vilket gör att cyanobakteriernas blomning fortfarande kan intensifieras i slutet av augusti", säger specialforskaren Kristiina Vuorio från Finlands miljöcentral i pressmeddelande.

ANDRA LÄSER