Merete Mazzarella: Ukraina är ingen ursäkt för att glömma resten av världens utsatta

Medan kriget i Ukraina pågår ökar eländet globalt, skriver Merete Mazzarella. Ytterst hjälper vi oss själva genom att hjälpa de mest utsatta.

Klimatförändringar kommer att öka antalet människor som måste migrera. Men de allra fattigaste kommer inte ens kunna lämna katastrofområden, enligt en ny analys. Somalia är ett av de länder som drabbats av torka och omfattande hungersnöd. Bild från flyktingläger utanför Mogadishu i Somalia.
30.03.2023 05:01 UPPDATERAD 30.03.2023 13:58
På Al Jazeera såg jag för kanske ett och ett halvt år sen tre pojkar i Kabul, alla mellan nio och tio år gamla. De såg glada och spjuveraktiga ut som små pojkar så ofta gör och de hade stora framtidsplaner, en skulle bli läkare, en annan ingenjör, den tredje pilot. Men deras pappor var arbetslösa och nu ville de bidra till sina familjers försörjning genom att erbjuda sina tjänster som skoputsare. 
Man såg dem gå omkring på stan men bara en enda kund uppenbarade sig som betalade precis så mycket att de kunde köpa en bit bröd. Den delade de mellan sig och så försvann de in i en lekpark, fortfarande glada.
Att jag fortfarande tänker på dem kommer sig av att det smärtar mig att föreställa mig deras framtid. Det är ytterst osannolikt att de skulle kunna bli läkare, respektive ingenjör och pilot.

ANDRA LÄSER