De första sexrobotarna lanseras – "räkna med robotäktenskap 2050"

Artificiell intelligens-expert tror inte bara på sex – utan också på äktenskap – mellan människor och androider.

FLICKVÄN I PLAST. Roboten Roxxxy med artificiell intelligens och "verklighetstrogen syntetisk hud", presenterades på en mässa i Las Vegas förra veckan.
Snart kommer det att vara möjligt att ha sex med robotar säger AI-experten David Levy. Enligt honom väntar fenomenet redan "bakom hörnet".
Under en branschkonferens uppskattade deltagarna att de första robotälskarna kommer att finnas på marknaden redan om några månader.
– De versionerna av sexrobotar kommer att komma ut på marknaden någon gång i år, sade Levy under den internationella universitetskonferensen Love and Sex with Robots.
I alla fall Kalifornienbaserade företaget Abyss Creations planerar att lansera en sexrobot i år. Målet är att roboten ska påminna om en levande människa. Företaget lovar att roboten ska kunna tala och beröra människolikt.
David Levy tror att relationerna mellan robotar och människor inte kommer att begränsas till sex. Enligt honom kan man räkna med äktenskap mellan maskin och människa så tidigt som på 2050-talet.
Robotsex har många fördelar. Det är till exempel tryggt, du får aldrig någon smitta. Du kan själv kontrollera vad som händer

Fantastisk eller motbjudande?

Den kända dataforskaren Lynne Hall från universitetet i Sunderland säger att robotar skulle kunna skapa en "fantastisk sexupplevelse" för människor.
– Robotsex har många fördelar. Det är till exempel tryggt, du får aldrig någon smitta. Du kan själv kontrollera vad som händer.
Hall säger att tanken om sexrobotar på något vis har drivit många till moralpanik.
– De säger att robotsex är motbjudande. Samtidigt varnar de för att ingen snart kommer att vilja ha sex med andra människor.
Hall förkastar tanken att robotar kunde ersätta eller hota sexualiteten mellan människor.
– Folk tittar på porr och de vill fortfarande ha sex med andra människor.

Idealpersonlighet

Den tidigare schackmästaren Levy säger att äktenskap med robotar är ett naturligt nästa steg.
– De kommande robotarna är tålmodiga, snälla, beskyddande och älskande. De är aldrig svartsjuka, stolta, arroganta eller krassa – om du inte själv vill att de ska vara det.
Levy säger att alla de nämnda karaktärsdragen kan byggas in i en maskinpartner inom några årtionden. Han lyfter därför fram vikten att ta robotars människolika drag i beaktande i kommande lagstiftning.
Lynne Hall vill bromsa de vildaste visionerna.
– Förändringen i hur vi tänker kommer inte att inträffa på länge.
En undersökning på ett universitet i Malaysia pekar i samma riktning. Många av de tillfrågade ansåg att det är möjligt att en människa skulle kunna känna sexuell dragning till en robot. På frågan om de själva skulle vilja ha en robotälskare svarade de flesta däremot nej.

Gammal dröm

Sex mellan människor och robotar har länge varit verklighet i populärkulturen. Speciellt inom science fiction är relationerna mellan människor och robotar ett vanligt tema.
Men frågan verkar ha intresserat människor långt före det. I Kalevala tillverkar Seppo Ilmarinen en kvinna av guld och silver åt sig själv efter att han att förlorat sin hustru. Enligt grekisk mytologi förälskade sig Pygmalion i en staty som han gjort. Gudinnan Venus väcker sedan statyn till liv.
Termen robot lanserades av den tjeckiska författaren Karel Capek i verket R.U.R. år 1921. Ordet härleds från det tjeckiska ordet robota, det vill säga tvångsarbete.
Bland filmbranschens kändaste finns androiderna i Blade Runner (1982). Huvudpersonen Deckard inleder även en relation med androiden Rachael. Samtidigt är det oklart om Deckard själv är människa eller robot.
I dag finns världens kändaste sexrobotar kanske i tv-serien Westworld. Berättelsen utspelas i en nöjespark där besökarna får återuppleva vilda västern. De har friheten att göra som de vill med androiderna i temaparken – eller så tror de i alla fall.

ANDRA LÄSER