Helgen är fullspäckad med festivaler

Under helgen kommer många säkert drabbas av ångest över att känna sig utanför händelsernas centrum, eller "fear of missing out" som det brukar kallas på sociala medier.

Matias Rosström är ansvarig producent för Raseborg Festival.
Den finländska festivalsommaren har minst sagt kommit i gång på allvar. Under det kommande veckoslutet ordnas Weekend festival i Tavastehus för dem som gillar popmusik. Samtidigt som rock- och metallentusiaster säkert är intresserade av Provinssi i Seinäjoki eller Tuska i Helsingfors. Vänner av klassisk och samtida musik kan styra kosan till Borgå för Avantis Sommarmusik, som har amerikanska förtecken i år. På lördag går också Helsingfors Pride i mål med lördagens parad och picknick.
Raseborg Festival som pågår från fredag eftermiddag till natten mot söndagen är ytterligare en festival som konkurrerar om publiken. Årets huvudnummer under festivalen är The Rasmus och Haloo Helsinki! från Finland samt Molly Sandén, Icona Pop och The Sounds från Sverige.
Enligt marknadsföringen är evenemanget en "starkt tvåspråkig festival".
– Vi har varit noggranna med att vår marknadsföring görs på både svenska och finska eftersom Raseborg är en så tvåspråkig plats. Vi har också en jämn fördelning mellan finländska och utländska artister på festivalen, säger Matias Rosström, ansvarig producent för festivalen.
När HBL ringer upp vid lunchtid på onsdagen håller scenen på att byggas upp på festivalområdet längs med Bulevarden i Karis.
– Vi ser fram emot helgen och har alla förutsättningar på vår sida! Det är strålande fint här i Karis, så man måste komma i håg att dricka mycket, säger Rosström som är bosatt i Vasa men har bott stora delar av sitt liv i Ekenäs.
Den ikoniska svenska rockgruppen The Sounds uppträder på Provinssi på torsdagen, och som huvudakt vid midnatt under lördagen på Raseborgsfestivalen.

Hård konkurrens

Rosström förnekar inte att det är hård konkurrens mellan festivalerna under helgen.
– Sommaren är i full gång, så det är klart det är hård konkurrens. Men det gäller att köra på sitt eget koncept och försöka vara unik, säger Rosström och berättar att Raseborgsfestivalen satsat mycket på lokal marknadsföring.
Han har sysslat med evenemang och nöjesproduktioner på olika sätt i tio års tid. Men hans intresse för branschen väcktes redan som barn, när han som sjuåring fick följa med sin pappa – den kända finlandssvenska nöjesproducenten Niklas Rosström – till jobbet. Ändå var det aldrig helt självklart att gå i sin fars fotspår.
– Det är klart att det har varit en bransch jag fått insyn i tidigt i livet, och känt att jag kan. Men jag har nog tvekat på vägen och jobbat med bland annat marknadsföring också. Men det är kul att jobba med evenemang, och jag ser fram emot helgen!
Janne Grönroos är speaker på Raseborg Festival som arrangeras av Nordic Live Productions.

Vad händer i helgen?

Helsingfors Pride (27.6-2.7) i Helsingfors. Paraden startar på lördag 2.7 klockan 12.00 från Senatstorget, och den traditionsenliga picknicken i Brunnsparken pågår sedan cirka 13.00-19.00.
Provinssi (30.6-2.7) på evenemangsområdet Törnävänsaari i Seinäjoki. Bland andra Korn, In Flames, JVG, Antti Tuisku, Aurora och Erin uppträder på festivalen.
Weekend Festival (1-3.7) i evenemangsparken i Kantola i Tavastehus. Årets huvudartister är: David Guetta, DJ Snake och Stormzy (efter att Post Malone avbokades under mystiska förhållanden).
Tuska (1-3.7) i Södervik i Helsingfors. I år spelar band som Korn, Blind Channel, Sonata Arctica och Mercyful Fate.
Raseborg Festival (1-2.7) på Bulevarden i Karis. Årets huvudartister är: The Rasmus, Haloo Helsinki!, Molly Sandén, Icona Pop och The Sounds.
Avantis Sommarmusik (29.6–3.7) i Borgå. Klassisk och samtida musik, konstnärlig ledare i år är amerikanska tonsättaren Julia Wolfe.

ANDRA LÄSER