Britney Spears pappa hävdar fortsatt psykisk ohälsa

Britney Spears pappa Jamie Spears motsätter sig försöken att få bort honom som förmyndare för dottern. Enligt pappan lider popstjärnan av psykisk ohälsa och kan vara en fara för sig själv eller andra.

Anhängare av den så kallade "Free Britney"-rörelsen utanför domstolen i Los Angeles i juli.
07.08.2021 18:30 UPPDATERAD 09.08.2021 16:33
Jamie Spears uppger i dokument till domstolen i Los Angeles att medförmyndaren Jodi Montgomery, som bland annat ansvarar för Britney Spears hälsa, har larmat och sagt till honom att hon oroas för att popstjärnan håller på att förlora kontrollen.
Jamie Spears säger att Montgomery har sagt att det åter skulle kunna kan vara aktuellt med tvångsinläggning av Britney Spears. Något som medförmyndaren förnekar.
"Montgomery har inte vid något tillfälle sagt till herr Spears att det för närvarande skulle vara aktuellt med något sådant (tvångsinläggning) för fröken Spears", skriver medförmyndarens advokater i ett svar. Däremot säger Montgomery att hon tror att pappans förmyndarskap "allvarligt påverkar" Britney Spears psykiska hälsa, enligt uttalandet.
Jamie Spears säger att "det inte finns några som helst skäl" att han ska avlägsnas som dotterns förmyndare. Han menar att dottern före förmyndarskapet var rejält skuldsatt och att hon nu inte är det tack vara honom.
Britney Spears kämpar sedan i juni för att bli fri från sin pappa Jamie Spears förmyndarskap.
Från 2008 fram till 2019 var pappan formell förmyndare över både Britney Spears person och hennes tillgångar. Numera delar han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery, medarbetare till Britney Spears, är förmyndare över hennes person.

Britney Spears

Britney Spears föddes 1981 i Mississippi. Som ung medverkade hon i barnprogrammet "The Mickey Mouse club" tillsammans med bland andra Christina Aguilera och Justin Timberlake.
Hon slog igenom ordentligt 1998 med megahiten "... Baby one more time", skriven av svenske Max Martin. Hon har sedan dess släppt totalt nio studioalbum och varit en av världens största popstjärnor.
Det senaste albumet, "Glory", kom 2016.
I slutet av 00-talet genomgick hon en period av psykisk ohälsa. Hon blev inlagd på en psykiatrisk klinik och fråntogs även tillfälligt vårdnaden av sina två barn.
39-åriga Britney Spears sattes under förmyndarskap 2008, till följd av oro för hennes psykiska hälsa och potentiella missbruksproblem. Hennes pappa Jamie Spears begärde då att bli förmyndare över sin dotter, och hennes tillgångar på omkring 60 miljoner dollar.
Förmyndarskapet består av två delar. Dels över henne som person, dels över hennes tillgångar.
Fram till 2019 var Jamie Spears formell förmyndare över båda delarna, vilket innebar att han hade kontroll över både hennes ekonomi och karriär. Numera delar han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan Jodi Montgomery har hanterat förmyndarskapet över hennes person.
Under förmyndarskapet har Britney Spears fortsatt att arbeta och dra in pengar, men hon har nu sagt via Instagram att hon inte kommer att uppträda så länge hennes pappa har kontrollen.

ANDRA LÄSER