Finnwatch har under slutet av fjolåret undersökt förhållandena på elva vingårdar i Sydafrika där man odlar vindruvor som utgör råvaran i flera uppskattade viner som säljs på Alko. Enligt den rapport som publiceras i dag brister det på många fronter vid åtminstone tre vingårdar.
Finnwatch undersökning visar att en del arbetstagare bor i hus eller baracker som är mögliga och lönen som utbetalas är så liten att de inte klarar sig på inkomsten. Det förekommer diskriminering vid anställningen och det finns stora brister i arbetssäkerheten och i arbetshälsovården. Dessutom har arbetstagarna stött på hinder då de har velat ansluta sig till fackföreningar. Dessa brister framkommer i intervjuer med arbetstagarna.
Vindruvor från dessa gårdar används i framställningen av välkända vinmärken, exempelvis i en av storsäljarna på Alko, Pearly Bay. Dessutom ingår vindruvor i tillverkningen av viner som Kuronen Red, Grinder Pinotage och Green Nature.

Vindruvor från de utpekade vingårdarna i Sydafrika används i framställningen av flera populära viner som säljs på Alko.
– Sydafrika är ett riskland när det gäller vinproduktion. Där förekommer många problem som är förknippade med arbetstagarnas rättigheter. Rasdiskrimineringen syns fortfarande i arbetsledningens förhållande till sina arbetstagare, säger forskaren Anu Kultalahti vid Finnwatch.
Alko bör ta sitt ansvar
Nu uppmanar Finnwatch Alko att ta sitt ansvar som återförsäljare och bättre kontrollera ansvarsfrågorna på vingårdar som producerar monopolets produkter.
– På grund av sin monopolställning har Alko ett särskilt ansvar för hur de viner som importeras till Finland har producerats. Som det nu är ställer Alko inga ansvarskriterier för viner som importeras från riskländer, säger Anu Kultalahti.
På Alko uppger man att problemen i Sydafrika är välkända och att monopolet redan under lång tid har jobbat för att förbättra ansvaret både för sociala förhållanden och för miljön.
– Vi har gjort otaliga producentauditioner i Sydafrika, ordnat utbildningar och utnyttjat befintlig certifiering. Vi samarbetar med lokala aktörer inom vinbranschen och följer med läget via våra samarbetspartner på plats, säger inköpschefen Anu Koskinen på Alko.

Arbetstagare på tre vingårdar i Sydafrika säger att det brister i arbetshälsovården och lönenivån.
Hon försäkrar att Alko tar rapporten på allvar och kommer att följa upp hur olägenheterna korrigeras. Företaget kommer tillsammans med varuleverantörer och producenter att försöka hitta lösningar på de utpekade problemen.
– Som rapporten berättar finns det fortfarande mycket arbete att utföra när det gäller ansvarstagandet. Bristerna är oroväckande. Vi kommer att sköta om välbefinnandet hos de människor som jobbar i produktionskedjan för våra produkter, försäkrar Anu Koskinen på Alko.
Inte bojkott
Trots bristerna i ansvarsfrågor tycker Finnwatch inte att konsumenterna borde bojkotta viner från Sydafrika.
– Problemen försvinner inte genom bojkott, utan för att åtgärda dem behövs ansvarsreglering och samarbete mellan olika aktörer inom vinbranschen, påpekar Anu Kultalahti.
ANDRA LÄSER
Ryssland
Ryssland stryper diplomatiska band till Finland – ”Ansvaret helt och hållet Finlands”
30.05.2023 21:01

Social- och hälsovård
Nytt hälsoindex visar var de friskaste finländarna bor – hör du till dem?
31.05.2023 06:51


TV
”Nepobarnsdebatten var tragikomisk” – ny säsong av Längtan till landet planeras, men utan paret Donner
30.05.2023 16:12

