Två gripna vid skogsprotest i Lappland – vill stoppa Fortststyrelsens avverkning

Polisen har gripit två personer vid den protest som har återupptagits mot Forststyrelsens avverkningar på Aalistunturi i Kolari.

Bild från skogsprotesten i Kolari som Elokapina har förmedlat. På tisdagen grep polisen två demonstranter som hindrade trafiken till avverkningsplatsen.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
24.01.2023 20:25
Demonstranter stoppade skogsavverkning på Aalistunturi i Kolari förra veckan. Ett antal personer greps av polis.
Natten till måndagen återupptog ett antal personer protesten som riktar sig mot statliga Forststyrelsen. Redan på lördagen försökte demonstranter ta sig till området men ska ha hindrats av polis.
Ledningscentralen vid Uleåborgspolisen uppger på tisdagen att två personer har gripits. Enligt ett pressmeddelande hindrade de trafiken till hygget och lydde inte polisens order. De två misstänks för tredska mot polis.
Polisen skriver att den var på platsen på tisdagseftermiddagen och såg tält som demonstranter satt upp invid vägen till hygget. De störde inte trafiken. ”Polisen sade till personerna på platsen att demonstrationen får fortsätta men att man inte får störa trafiken till hygget.” Eftersom det ändå skedde greps de två.
Bland annat aktivister från Elokapina och Greenpeace deltar i protesten. De kräver enligt ett pressmeddelande att Forststyrelsen upphör med avverkningar i nationalparken och vill att Miljöministeriet utökar skyddsområdet vid fjället.
De har bjudit in Forststyrelsen till diskussion och enligt polisen har representanter för Forststyrelsen varit på platsen.

ANDRA LÄSER