Nationaloperan ställer in föreställningar även nästa år

För att kompensera bortfallet av sina inställda föreställningar erbjuder Nationaloperan ett flertal olika inspelningar av opera- och balettföreställningar på nätet.

All publikverksamhet vid Finlands nationalopera och -balett är inställd fram till den 15 januari. Foto: Heikki Tuuli/Nationaloperan och -baletten
07.12.2020 17:57 UPPDATERAD 07.12.2020 17:58
Finlands nationalopera och -balett ställer in all sin verksamhet fram till den 15 januari. Utöver det avbokas en del föreställningar som var planerade för senvintern.
Förutom föreställningar avbokas också alla gratisevenemang och all verksamhet för barn under samma tidsperiod.
De föreställningar som ställs in fram till mitten av januari är Glada änkan, Figaros bröllop, Nötknäpparen och Råttkungen.
Därtill har alla föreställningar av Pippi Långstrump ställts in från den 16 januari till den 6 februari 2021. I stället för Pippi Långstrump kommer Nötknäpparen och Råttkungen att återvända och spelas under de veckorna.
Alla fyra föreställningar av operan Peter Grimes som skulle ha spelats under perioden 12–24 februari är också avbokade. Produktionen är stor och kräver mycket resurser. Nationaloperan räknar med att deras verksamhet kommer att omfattas av coronabegränsningar även nästa år och en uppsättning med endast fyra föreställningar med halverad salongskapacitet är enligt operan inte ekonomiskt möjlig att genomföra.
Nationaloperan kontaktar alla de kunder som redan köpt biljetter till de föreställningar som ställs in.
Fram till att verksamheten kan köra i gång som normalt igen erbjuder Nationaloperan olika inspelningar av opera- och balettföreställningar på sin Stage24-tjänst.

ANDRA LÄSER