Är krisbanken Credit Suisse det nya Lehman Brothers? "Allvarligt läge", säger expert

2008 lät USA investeringsbanken Lehman Brothers falla. Hur det går för problemdrabbade Credit Suisse avgörs av om någon ställer upp som garant för banken, säger ekonomiprofessor Lars Magnusson. Läget är helt klart allvarligt, säger han.

På ett år har aktiekursen halverats för Credit Suisse.
Patrik Haraldpatrik.harald@hbl.fi
12.10.2022 05:01 UPPDATERAD 12.10.2022 12:26
Den schweiziska storbanken Credit Suisse är i fokus för investerarnas oro efter intensiva rykten om en förestående kollaps. I somras rapporterade Credit Suisse en förlust på cirka 1,7 miljarder euro för första halvåret, mångdubbelt mer än analytikerna hade väntat sig. På ett år har bankens aktiekurs mer än halverats.
En orsak till problemen är den allmänna nedgången på aktiemarknaden och sjunkande priser på andra tillgångsslag. Det här betyder mindre intäkter för en investeringsbank som lever på att kunderna betalar för förmögenhetsförvaltning. När aktiekurserna sjunker minskar kundernas förmögenhet och då minskar också den avgift de betalar för förvaltningen.
Världens banker är tätt sammanflätade och en kollaps för Credit Suisse skulle få enorma konsekvenser för hela finansmarknaden.

”Läget är allvarligt”

Många har frågat sig om Credit Suisse kan bli ett nytt Lehman Brothers, det vill säga den amerikanska investeringsbank som gick omkull hösten 2008, och som utlöste den allvarligaste globala finanskrisen sedan depressionen på 1930-talet. (Credit Suisses styrelseordförande heter för övrigt Axel P. Lehmann.)
– Läget är helt klart allvarligt. Hur allvarligt är svårt att säga. Allt beror på vilka tillgångar banken sitter på och hur högt belånad den är. Om belåningen är hög så finns all orsak att vara orolig, säger Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.
Lars Magnusson är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.
Magnusson påpekar att aktiemarknaden har kommit ner nästan 30 procent på ett år, vilket är mycket på så kort tid. Samtidigt har vi hög inflation. Det här är en obehaglig cocktail, säger han.
– När börskurserna sjunkit har man inte längre de tillgångar man trodde sig ha.
Ryktesspridningen på sociala medier har enligt Magnusson inte gjort situationen lättare för Credit Suisse. I en bransch som bygger på förtroende kan oro och ryktesspridning få stor effekt.
– Om folk börjar tro att banken inte har de muskler man trodde, så är det farligt.

Risk med en nyemission

När det gäller eventuella paralleller med Lehman Brothers säger Magnusson att den händelsen var speciell. Amerikanska staten hade under 2008 ryckt ut och räddat flera krisdrabbade banker, men när Lehman Brothers stod i tur beslöt finansminister Henry Paulson göra en markering och låta banken falla. 
– I fallet Credit Suisse är frågan om det finns någon lender of last resort som tar på sig rollen som garant för banken, så att kunderna känner att deras pengar är skyddade. Då kan man hejda en krasch. Men om ingen ställer upp som garant, så kan vad som helst hända.
Magnusson tror dock inte att det går så långt att banken tillåts gå omkull, så länge händelserna kring Lehman Brothers är i färskt minne.
Credit Suisse har aviserat en grundlig strategiöversyn som väntas i samband med kvartalsrapporten den 27 oktober. Bland annat spekuleras om en nyemission, något som Magnusson anser vara riskfyllt. 
– Tidpunkten är inte den bästa för att locka folk att köpa aktier i en bank de är osäkra på. Och det vore illa om folk inte vill köpa aktier till det pris banken har satt.

Är problemen specifika för Credit Suisse eller finns liknande problem hos andra i branschen?

– Det verkar som om problemen i första hand gäller Credit Suisse. Å andra sidan, när vi har sjunkande tillgångspriser är det möjligt att andra finansföretag också har dåligt på fötterna, som sitter på dåliga värdepapper, har hög belåning och har tagit för stora risker. Det är svårt att veta, eftersom branschen inte är helt transparent. Förhoppningsvis har bankerna lärt sig efter 2008 att inte ta för stora risker.

Flera skandaler

2021 förlorade Credit Suisse flera miljarder när den amerikanska hedgefonden Archegos kollapsade. Samma år gick det brittiska finansföretaget Greensill Capital omkull, mot vilket banken också hade stor exponering. I år har Credit Suisse gjort förluster kopplade till Ryssland.
Den schweiziska storbanken har en historia kantad av skandaler. Bland annat har den varit föremål för flera internationella utredningar om penningtvätt och skatteflykt. Banken har också bötfällts bland annat för manipulation av valutakurser.

ANDRA LÄSER