Knivattacken i Åbo utreds som terrordåd

Den 18-årige gärningsmannen är identifierad. Två personer dog och åtta skadades i attacken i Åbo på fredagseftermiddagen.

Polisen har ökat beredskapen sedan det misstänkta terrordådet i Åbo på fredagseftermiddagen.
19.08.2017 10:58 UPPDATERAD 19.08.2017 17:23
Polisen utreder nu knivattacken i Åbo på fredagen som terrordåd, meddelar Centralkriminalpolisen. Den information som polisen fått fram under natten tyder på ett terrordåd, och polisen utreder nu attacken som mord och mordförsök begångna i terroristiskt syfte.
Polisen har också fått reda på gärningsmannens identitet. Mannen är 18 år gammal och marockansk medborgare. Han vårdas för tillfället på intensivvårdsavdelning efter att polisen skjutit honom i benet. Polisen meddelade på lördagsmorgonen att man ännu inte kunnat förhöra gärningsmannen.
Två personer dog och åtta skadades då mannen attackerade dem med en kniv i centrala Åbo på fredagseftermiddagen. De avlida är finländska medborgare. Bland de skadade finns två svenska medborgare och en italiensk medborgare.
Flera personer som haft samröre med gärningsmannen har gripits av polisen, men det är fortfarande oklart om de har någonting med dådet att göra. Polisen lovar mer information vid en presskonferens klockan 14. Också Skyddspolisen informerar senare i dag om hur händelserna i Åbo påverkar hotbilden i Finland.
Alla statliga verk sorgflaggar i dag, och Inrikesministeriet uppmanar hela landet att delta i sorgflaggningen på grund av knivdådet i Åbo i går. Åbo stad erbjuder krishjälp för den som behöver på numret 02-262 60 03 och vid samjouren vid Åbo universitetscentralsjukhus. Det går också att ringa krisnumren 040 638 3659 och 040 638 3657.

ANDRA LÄSER