Mästarnas uppladdning – möter topplag i Kina

Regerande mästarna Kiekko-Espoo laddar upp inför ligasäsongen med att möta flera topplag i en träningsturnering i Kina.

Annina Rajahuhta ser fram emot att få inleda säsongen med Kiekko-Espoo i Kina.
Efter att Blues spelade hem ligaguldet i vår bytte klubben namn till gamla bekanta Kiekko-Espoo. Inför den kommande ligasäsongen där klubben har som mål att försvara sitt mästerskap reser det pånyttfödda Esbolaget till Kina på träningsläger.
– Det är inte ofta vi med klubblaget får mäta oss med andra länders mästare. Det ska bli oerhört intressant att spela i Kina, säger Annina Rajahuhta som har erfarenhet av spel i Kina.
30-åriga Rajahuhta spelade i Kunlun Red Star som Kiekko-Espoo kommer att möta under sitt läger i Peking.
– Det känns kul att återvända till Kina och möta sina gamla lagkamrater på isen, säger hon.
Landslagsspelaren Rajahuhta spelade i Kunlun under säsongen 2017–18 och hon och de övriga Kiekko-Espoo-damerna kommer att ställas mot landslagsmålvakten Noora Räty i turneringen. Senast Rajahuhta och Räty deltog i en tävlingsmatch tillsammans var i VM-finalen i Esbo i våras då Finland efter stor dramatik föll mot USA.
– Jag är säker på att den här resan kommer att ge oss intressanta upplevelser och svetsa samman laget inför den inhemska ligastarten, säger Rajahuhta.
Förutom Rajahuhta spelar också silvermedaljörerna Nelli Laitinen, Minnamari Tuominen och Ella Viitasuo i Kiekko-Espoo.
Erfarenheterna från turneringen i Kina ska bära laget under den långa säsongen i Finland där laget är en av de stora favoriterna inför seriestarten. Lagkaptenen Tuominen säger att en turnering av det här slaget kommer att vara till stor hjälp för laget i vinter.
– Det är oerhört fint att vi kan delta i en högklassig internationell turnering. Vi ser verkligen fram emot resan och jag tror att den kommer att vara en av säsongen höjdpunkter, säger hon.
Förutom Kiekko-Espoo och Kunlun ställer också ryska mästarlaget Agidel Ufa, tjeckiska mästarna Kladno samt två andra kinesiska lag upp i turneringen.
Ligasäsongen kör i gång i mitten av september medan VM spelas i Halifax i slutet av mars och början av april nästa år.

Kiekko-Espoo

Så här ser Kiekko-Espoos lag ut säsongen 2019–20:
Minja Drufva, Erica Jaskari, Tiia Pajarinen.
Siru Lehtopelto, Janina Aro, Tea Villilä, Riikka Järvinen, Nelli Laitinen, Minnamari Tuominen, Ella Viitasuo, Hanna Udd.
Nea Katajamäki, Nea Ruuskanen, Sofia Nuutinen, Satu Teräväinen, Christine Posa, Reetta Valkjärvi, Emmi Rakkolainen, Tinja Haukijärvi, Linnea Melotindos, Anni Montonen, Ada Eronen, Annina Rajahuhta.
Träningsturneringen i Kina:
24.8 Beijing LanDi–Kiekko-Espoo
25.8 Kiekko-Espoo–Kladno
27.8 Kunlun Red Star/Vanke Rays–Kiekko-Espoo
28.8 Placeringsmatcher
ANDRA LÄSER