Lindholms KyIF ska utmana Dicken och HIFK – "Vårt mål är att ta medalj"

KyIF:s unga lag tog stora steg framåt under säsongen 2021–21. Nu säger meriterade tränaren Birgitta Lindholm att laget är redo att ta ytterligare steg i utvecklingen.

Birgitta Lindholm säger att nya unga spelare kommer att kliva fram och ta ansvar i KyIF den här säsongen.
Helsingforslagen Dicken och HIFK har dominerat FM-serien i handboll suveränt de senaste åren. Det är bara att se på listan över mästare de senaste åren för att se hur total Helsingforsdominansen varit:
Dicken, HIFK, Dicken, Dicken, Dicken, Dicken, HIFK, HIFK, HIFK, Sparta, HIFK, GrIFK, HIFK/Comets, HIFK/Comets, HIFK/Comets, HIFK/Comets, HIFK/Comets, Sparta, Sparta, Sparta, Sparta, Sparta, Sparta, Sparta, HIFK, Dicken, Dicken, Kiffen, Kiffen, Dicken.
Sedan 1990 har Helsingforslagen prenumererat på guldmedaljerna med endast ett undantag – Grankulla IFK spelade hem guldet våren 2009.
Också då säsongen 2021–22 kör i gång är det regerande mästarna Dicken och vårens finalmotståndare HIFK som är de största favoriterna. Men bakom de två giganterna håller något på att hända och förändras.
I Kyrkslätt är bygget för framtiden i full gång och vårens knappa förlust i bronsmatcherna mot GrIFK var ett första steg på vägen mot vad som ska bli en storhetstid för KyIF där det stora målet är FM-guld under klubbens jubileumssäsong 2023–24.
– Det här blir en väldigt intressant säsong för oss. Vårt mål är att förbättra vårt resultat från förra säsongen vilket betyder att vårt mål är att ta medalj, säger tränaren Birgitta Lindholm.
Lindholm har jobbat i KyIF de två senaste säsongerna, först som tränare för klubbens talangfulla B-flickor och förra säsongen som tränare för representationslaget. Lindholm är världens första kvinnliga mastercoach i handboll (magisterexamen) och kunskapen hon tillsammans med sin långa erfarenhet som både spelare och tränare besitter ska hjälpa att utveckla, forma och finslipa den enorma talang som finns i de unga spelarna i Kyrkslätt.
Klubbens juniorlag har skördat stora framgångar både i Finland och internationellt de senaste säsongerna och det är på de framgångsrika årgångarna 2003, 2004 och 2005 som framtiden ska byggas.
Under förra säsongen var Maja Sannholm (född 2003) hela FM-seriens största utropstecken. Hon var inte bara KyIF:s bästa målskytt utan slutade tvåa i skytteligan efter GrIFK:s landslagsstjärna Johanna Hilli. 151 mål på 25 matcher under sin debutsäsong i FM-serien är en enorm bedrift.
– Majas (Sannholm) säsong var fantastisk i fjol och det finns potential för nya spelare att kliva fram på samma sätt den här säsongen, säger Lindholm.
Hon var en av en dryg handfull A-juniorer som inte bara fick chansen i KyIF förra säsongen utan dessutom tog en stor roll i laget.
– De unga tar den roll i laget de får. Men samtidigt är det viktigt att inte sätta onödig press på dem utan se till att det är de äldre spelarna som bär laget, säger Lindholm.
– Vi måste låta dem växa in i laget. De har många år framför sig och vi får inte sätta för stora förväntningar på dem nu.
Samtidigt som Lindholm måste gå en balansgång mellan att ge chanser och möjligheter fåt de unga och se till att det inte blir för mycket för tidigt ger de unga också nya möjligheter för henne som tränare.
Med många av Finlands mest lovande spelare i sitt lag kan Lindholm inte bara variera spelarna på planen men också spelstilen då de unga har vuxit upp och fostrats in i en annan handboll än de äldre spelarna i laget.
– Vi har tappat några spelare sedan förra säsongen men jag tror att gruppen förstärkts och sammansvetsats ytterligare av dem vi har kvar. Dessutom lyfter vi in några nya A-juniorer som tillför mycket energi, säger Lindholm.
– Vi ska kunna utmana Dicken och HIFK bättre än förra säsongen. Jag ser fortfarande att de är favoriter men vi ska kunna vinna någon match mot dem.
Lindholm talar om att skynda långsamt, om att utveckla både spel och spelare och att vara bättre än under hennes första säsong bakom bänken i KyIF.
– Bronsmatcherna förra säsongen var viktiga för laget. Då fick vi smaka på att spela matcher med höga insatser. I princip är jag nöjd med förra säsongen också om vi kunde varit lite tuffare i den första bronsmatchen. Men vi var inte vana att spela den sortens matcher, säger hon.
– Om vi lyckas den här säsongen är final ingen omöjlighet för oss.
Lindholm räknar upp några saker som ska hjälpa KyIF att ta ett steg närmare Dicken och HIFK och som ska göra laget till ett medaljlag redan den här säsongen och ett guldlag inom några år.
– Vi ska ha ett mångsidigare anfall och ett mer reagerande och varierande försvar som också ska vara tuffare.
– Med tanke på att klubbens mål är att vinna guld våren 2024 borde vi spela i final senast nästa säsong. För att det ska lyckas måste vi växa mycket mellan öronen.

FM-serien i handboll

FM-serien spelas med sex lag efter att Vandalaget Atlas drog sig ur serien i augusti.
Dicken, HIFK, GrIFK, KyIF, Sjundeå IF och Pargas IF spelar en fyrdubbel grundserie. De fyra främsta lagen avancerar till semifinalerna som spelas enligt bäst av fem. Segrarna spelar finaler (bäst av fem) medan förlorarna spelar bronsmatch (sammanlagt resultat i två matcher). De två sämst placerade lagen i grundserien spelar en dubbelserie mot de två bästa lagen i division 1. Det är inte frågan om ett direkt kval utan en nivåmätning.
Lördag 18.9 Sjundeå IF-GrIFK.
Söndag 19.9 KyIF–Pargas IF.
Lördag 25.9 SIF–HIFK.
Onsdag 29.9 GrIFK–KyIF.
Lördag 2.10 PIF–GrIFK, HIFK–Dicken.

ANDRA LÄSER