Mexiko har fått nog av illegal knarkhandel - nu är legalisering på gång

Mexikos kommande inrikesminister Olga Sánchez Cordero säger sig ha fått fria händer att, om så krävs, legalisera narkotika.

Andrés Manuel López Obrador är president i Mexiko.
Den nyvalde presidenten Andrés Manuel López Obrador ser det som en potentiell åtgärd för att hejda de blodiga knarkkrigen.
– Vad gäller avkriminalisering av droger så sa Andrés Manuel till mig, jag citerar: "Carte blanche. Vadhelst som krävs för att få fred i vårt land", säger Olga Sánchez Cordero, nominerad som inrikesminister i den kommande regeringen.

200 000 döda

Den tillträder först framåt årsskiftet, så utspelen får ses som preliminära.
– Låt oss öppna debatten, säger Olga Sánchez Cordero.
Uttalandet gjordes på ett universitetsseminarium om knarkvåldet, och möttes av applåder.
Kampen om makten över den jättelika men för närvarande illegala knarkmarknaden har kastat in Mexiko i vad som kan liknas vid ett inbördeskrig. 2006 sattes militären in i en satsning för att slå ned drogkartellerna, men sedan dess har över 200 000 personer dödats i landet.
Flera andra länder och delstater i Amerika har legaliserat eller är på väg att legalisera cannabis. Men det som ibland kallas tyngre narkotika, exempelvis kokain, förblir illegalt nästan överallt.

Inte kulor

Ett antal tidigare världsledare – däribland flera presidenter från Mexiko och andra latinamerikanska länder – kallar den hårda förbudslinjen för misslyckad. De har bildat organisationen The Global Commission on Drug Policy, som fördömer "kriget mot knarket" och trycker på för mildare regler.
Andrés Manuel López Obrador har i valkampanjsammanhang som slogan haft "Abrazos, no balazos" (Kramar, inte kulor), alltså att man ska hjälpa snarare än straffa droganvändare och fattiga som dras in i illegal handel.
Som borgmästare i Mexikos huvudstad hade han tidigare en mycket hård linje mot knarkkartellerna. Nu verkar han ha svängt, och talar bland annat om amnesti även för högt uppsatta kartelledare.

ANDRA LÄSER