Drottning Margrethe nyårstalade om titelbråket som skakat kungahuset

I sitt traditionsenliga nyårstal – det 51:a i ordningen – gick den danska drottning Margrethe in på det uppslitande titelbråket som skakat den danska kungafamiljen.

Drottning Margrethe höll sitt nyårstal på kungliga residenset Amalienborg i centrala Köpenhamn.
01.01.2023 13:51
– Hela min familj omfattas av min stora kärlek hela tiden. Svårigheter och oenighet kan uppstå i alla familjer, även i min. Det har hela landet blivit vittne till, sade drottning Margrethe.
I september meddelade det danska hovet att prins Joachims barn, enligt beslut från drottningen, inte längre får kalla sig prins och prinsessa. Prins Joachim och hans hustru prinsessan Marie vädrade offentligt sitt missnöje med beslutet i danska medier.
När Margrethe i november firade sin 82-årsdag fanns prins Joachim på plats, och i nyårstalet säger drottningen att familjen nu vänt blad.
– Att relationen till prins Joachim och prinsessan Marie har drabbats av problem gör mig ont. Vi har nu haft en tid med mera ro och eftertanke och jag är säker på att familjen tillsammans kan gå in i det nya året med tillit, förståelse och nytt mod.
Michael Bregnsbo, historiker vid Syddansk universitet, säger att drottningen var mer eller mindre tvingad att beröra titelbråket eftersom konflikten varit så uppmärksammad.
– Det är något som alla danskar känner till och har en åsikt om, säger han.

ANDRA LÄSER