Igelkottarna lider av värmeböljan – "Lägg ut vatten på en tallrik"

Mången har njutit till fullo av det varma och torra vädret majmånad bjudit på i år. Men det gör inte alla – små däggdjur, däribland igelkotten, får det svårt då de sista vattenpölarna torkar ut.

Igelkottarna hotas av vätskebrist och död i den heta sommarvärmen.
Atte Österholm
01.06.2018 15:38 UPPDATERAD 01.06.2018 16:15
Meteorologiska institutet meddelar att maj i år var den varmaste majmånad som någonsin uppmätts i Finland. På flera håll var perioden av torka exceptionellt lång.
Enligt igelkottsexperten Tiina Kinnunen är den pågående torkan ett mycket stort problem för igelkottarna. Precis som vi människor behöver också de taggiga smådjuren vatten regelbundet för att överleva. Om vatten inte finns till hands leder det till vätskebrist och i värsta fall till död.
– Dräktiga honor är särskilt illa ute. Kring midsommar ska igelkottsungarna börja födas men om honorna inte får tillräckligt med vatten är risken hög att fostren tar skada, säger Kinnunen, som upprätthåller igelkottsportalen siilikiikarissa.fi och har gett ut en allmänbildande bok om igelkottar.
Enligt sajten kan man känna igen en igelkott som lider av vätskebrist av att djurets ögon är små och intryckta.
– Det bästa man kan göra för att hjälpa igelkottarna är för det första att lägga ut en låg tallrik med vatten, säger Kinnunen.
Utöver vatten kan man också bjuda igelkottarna på mat. Då är till exempel sällskapsdjurens mat ett bra alternativ. Både hund- och kattchips samt djurföda på burk torde smaka för igelkotten.

Hygien viktigt

Enligt Kinnunen finns det inte stor risk för infektionsöverföring från igelkottar till människor, men man ska ändå ta hand om hygienen om man lägger ut ett vattenkärl. Byt ut vattnet varje dag och städa bort avföringen, säger hon.
– Infektioner och parasiter kan smitta från igelkott till igelkott om dricksvattnet blir smutsigt. Om man lagt ut mat ska den tas in för natten. Annars kan den locka mårdhundar, rävar, stora fåglar och andra oönskade djur till gården.

Varför är det viktigt att hjälpa igelkotten?

– Igelkotten äter insekter, larver, sniglar och kan även ta mus- och råttungar. Igelkotten fungerar som trädgårdens upprensare. Dessutom är den ju ett trevligt djur att se på. Jag tycker den hör hemma i det finländska trädgårdslandskapet.

Knappt med forskning

Kinnunen har på frivillig basis jobbat med igelkottar sedan början 2000-talet. Mycket information har hon hämtat från utlandet, speciellt från Storbritannien.
– Finlands vilddjursskötsel är ännu i barnskor jämfört med bland annat Storbritannien. Där är vården på en helt annan nivå och de har till exempel ett särskilt igelkottssjukhus.
Trots att igelkotten är en välkänd och omtyckt art i Finland finns det rätt så lite forskning om arten. På siilikiikarissa.fi- sajten uttrycks en bred oro för att utrymmet för igelkottar i Finland hela tiden krymper. Man känner inte heller till antalet igelkottar i landet eller artens dödlighet i trafiken och av miljögifter.

Igelkotten ogillar torka

Om man vill hjälpa igelkottarna på sin gård kan man ställa ut vatten i ett lågt kärl. Mjölk ska man inte ge eftersom igelkottar får symtom av laktosintolerans av mjölk.
Kom ihåg att sätta kvistar eller liknande i skålen så igelkottsungar har en möjlighet att ta sig ut om de trillar i. Alternativt välj en tallrik med låg kant.
Igelkottar kan bjudas på katt- eller hundmat som har blötlagts.
Europeisk igelkott (Erinaceus europaeus) påträffas i stort sett i hela landet, utom i delar av Lappland.
Arten kallas ibland för en "levande fossil" eftersom den härstammar från igelkottsliknandedäggdjur som levde för 90 miljoner år sedan.
Igelkottar lever oftast i närheten av människor, under trappor och skjul. I Finland ligger igelkotten i dvala på vintern i till och med sju till åtta månader.
Källa: siilikiikarissa.fi

ANDRA LÄSER