Polisen har gripit ytterligare tre väktare i fallet med misstänkt övervåld – nu utreds också narkotikabrott

Polisen har gripit ytterligare tre väktare i samband med utredningen av misstänkt övervåld. Enligt polisen i Östra Nyland är de tre misstänkta på sannolika skäl. Nu utreder polisen också misstänkt narkotikabrott.

Flera av fallen som polisen utreder har skett på järnvägsstationer, som den i Dickursby som också ses på bilden. De misstänkta kommer från företaget Avarn Security. Bilden är från 27 december.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
02.01.2023 12:16 UPPDATERAD 02.01.2023 18:53
Avarn Security skriver i ett pressmeddelande på måndagen att polisen har gjort ytterligare gripanden i utredningen där väktare misstänks för övervåld.
Tidigare har fem personer som jobbat för företaget häktats. Ytterligare än person är misstänkt.
”Jag beklagar situationen djupt och är upprörd över den”, säger vd Niclas Sacklén i ett pressmeddelande.
Enligt honom väntar Avarn Security på mer information av polisen innan företaget kommenterar fallet närmare. Företaget har enligt Sacklén startat en intern utredning av det skedda.
Även polisen i Östra Nyland meddelar om de tre gripandena. Förundersökningsledaren, kommissarie Paavo Ritari,uppger i ett pressmeddelande att de är misstänkta på sannolika skäl.
Det klarnar i början av veckan om polisen ska begära personerna häktade.
Det var på annandag jul som polisen gick ut med att den misstänker att flera anställda vid säkerhetsföretaget har gjort sig skyldiga till misshandel. Flera av de misstänkta brotten har filmats.
Polisen uppger att den nu utreder 24 fall som skett mellan maj och december i år. Brottsrubriceringar är misshandel, olaga hot, ärekränkning, straffbart bruk av narkotika och sekretessbrott. 
Ritari säger i pressmeddelandet att det är sannolikt att det finns fler offer, och han hoppas att de som har utsatts ska ta kontakt.

Batongslag, hot och skymfningar – polisen efterlyser offer

Polisen i östra Nyland räknar upp några fall där offren, målsägandena, är okända för polisen. De här personerna vill polisen särskilt komma i kontakt med.
Tågstationen i Malmgård 7 maj. Målsägande är en man i 25–35-årsåldern. Väktarna klämmer åt mannens armar eller händer, skymfar och hotar honom. De knuffar i väg honom och ber honom fortsätta sin resa.
Tågstationen i Dickursby 19 juni. Målsäganden är i 30–40-årsåldern. Väktare håller i honom i båda händerna. De tar mannens telefon och slår honom i benen med en teleskopbatong.
Tågstationen i Dickursby 2 oktober. En man i 40–60-årsåldern förs till en hiss på stationen där han misshandlas med knytnävsslag.
Okänd plats, troligen i närheten av tågstationen i Dickursby, 5 december. Väktare följer efter en man som går bort från dem, de hotar honom med våld och beskyller honom för att han skulle ödsla deras tid. Mannen springer i väg men de knuffar honom och då han ligger på marken skriker han av smärta. Det verkar också som att väktarna täpper till hans mun med handen. Målsäganden är mellan 30 och 50 år.
I närheten av Dickursby tågstation 6 december. En man förs undan så att han inte syns i kameror och misshandlas med en teleskopbatong. Målsäganden är i åldern 20–25 år. 
Källa: Östra Nylands polisinrättning

ANDRA LÄSER