Woods nobbar Saudi – men står bakom Mickelson

Tiger Woods har själv nobbat inbjudningarna till Saudiarabiens penningstinna tävlingar.Men han står bakom att andra golfstjärnor, bland dessa Phil Mickelson, valt en annan väg.

Tiger Woods.
Amerikanen Mickelson, 49, är den senaste i raden av spelare som har tackat ja till nästa års upplaga av Saudi International i Saudiarabien. För det har han fått syrlig kritik från vissa som menar att han väljer pengar före moral. Bara att ställa upp i tävlingen uppges resultera i en check på cirka tre miljoner euro.
Men han får stöttning från landsmannen Tiger Woods, som säger att han förstår vad kritiken grundar sig i men att den saudiska tävlingen också kan bidra till något positivt.

För lång resa

– Det är inte en traditionell golfregion, men den har vuxit en hel del. Jag kommer ihåg när jag kom till Dubai första gången och såg två eller tre byggnader i stadens skyline. Nu ser det ut som New Yorks skyline. Golfsporten har vuxit. Förr var det bara några få banor och nu finns de överallt. Samma sak är det i Abu Dhabi, och kanske kan det ske också i Saudiarabien så småningom, säger Tiger Woods till ESPN.
Själv har han dock inga planer på att tävla i Saudi International nästa år, trots att erbjudanden knappast har saknats.
– Jag vill helt enkelt inte åka dit. Det är en lång resa.

Uppmärksammat mord

Förra året fick golfarna som ställde upp i tävlingen särskilt mycket kritik då tävlingen ägde rum bara månader efter mordet på den saudiske journalisten och regimkritikern Jamal Khashoggi, som levde i exil i USA.
Den amerikanska underättelsetjänsten CIA och en del västerländska regeringar hävdar att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman beordrade mordet. En FN-utredning nådde också slutsatsen att mordet, som skedde i Istanbul, sannolikt skett på prinsens order.
Saudi International avgörs 30 januari–2 februari.

ANDRA LÄSER