HBL:s Anna-Lena Laurén tilldelas det svenska Selanderpriset

HBL:s korrespondent Anna-Lena Laurén tilldelas årets Selanderpris för sin rapportering från Ryssland och Ukraina. Prissumman är 100 000 kronor och delas ut av Eskilstuna-Kurirens stiftelse.

Anna-Lena Laurén.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
03.01.2023 08:23 UPPDATERAD 03.01.2023 08:27
Anna-Lena Laurén arbetar som korrespondent i Ryssland för Hufvudstadsbladet och Dagens Nyheter. Hon är bosatt i Sankt Petersburg.
”Med en tydlig röst och en aldrig svikande stilistisk säkerhet har Anna-Lena Laurén förbättrat och fördjupat våra kunskaper om Ryssland. Hon skildrar de inre skeendena i Kreml, ger oss en inblick i vardagslivet och hur ”vanliga” ryssar tänker och lever med samma skärpa och stringens. Genom åren har hon återkommande beskrivit ett land som blir alltmer auktoritärt och hur detta påverkar samhället och dem som lever i det: om motstånd och medlöperi. Efter att invasionen av Ukraina inleddes har hon även bidragit till vår kunskap om kriget och dess utveckling. Oavsett hur och när kriget tar slut förblir Ryssland såväl Finlands som Sveriges stora granne i öster; vi kommer alltid att behöva förstå vad som händer där och inte minst vad som rör sig i folkdjupet. På det sättet är Lauréns skickliga journalistiska gärning långsiktigt ett bidrag till demokrati och förhoppningsvis framtida fredliga kontakter”, skriver Eskilstuna-Kurirens stiftelse i prismotiveringen. 
Selanderpriset instiftades av Eskilstuna-Kurirens stiftelse till minne av den mångåriga chefredaktören för den svenska tidningen Eskilstuna-Kuriren,  J A Selander. Som publicist i Sverige före och under andra världskriget stod Selander upp för det fria ordet och bidrog till att svenskarna fick kännedom om nazisternas och Adolf Hitlers agerande före och under krigsåren, trots statens försök till censur. Priset delas ut till personer som verkar i Selanders anda. 
– Att som journalist i dag verka i Ryssland kräver civilkurage och att man är besjälad av att ge läsarna fakta och analyser om vad som händer i Ryssland och om det angreppskrig som landet för i Ukraina. Anna-Lena Laurén gör precis detta och hon gör det med ett mod som imponerar. För detta är hon värd att tilldelas Selanderpriset säger Anders Frostell, ordförande i Eskilstuna-Kurirens stiftelse.
– Jag är mycket glad över priset därför att för Selander var det en principsak att säga som det var, inte bara om det nazistiska Tyskland utan också om Sovjetunionen och dess anfall på Finland. Journalistik går ut på att skriva precis det som händer. Inte dra ifrån, inte lägga till utan skriva klart och tydligt, säger Anna-Lena Laurén.

ANDRA LÄSER