Nytt medborgarinitiativ vill hjälpa asylsökande som har väntat länge

Initiativtagarna uppskattar att det finns cirka 5 000 personer i Finland som lever under hot om papperslöshet.

Åren 2015 och 2016 anlände rekordmånga asylsökande till Finland, och många av dem bor fortfarande i landet utan ett officiellt uppehållstillstånd, skriver initiativtagarna.
Ett nytt medborgarinitiativ Lupa elää, på svenska Tillstånd att leva, har på måndagen börjat samla in stödförklaringar.
Syftet med medborgarinitiativet är att personer som har ansökt om asyl före den 1 januari 2017 och som ännu inte har fått permanent uppehållstillstånd ska få ett fyraårigt kontinuerligt uppehållstillstånd. Det uppger initiativtagarna i ett pressmeddelande på måndagen.
Åren 2015 och 2016 anlände rekordmånga asylsökande till Finland, och många av dem bor fortfarande i landet utan ett officiellt uppehållstillstånd.
"Att bevilja uppehållstillstånd är en effektiv och enkel lösning på det akuta problemet med mänskliga rättigheter i Finland. Situationen för asylsökande som har utsatts för utdragna asylprocesser eller papperslöshet har nått omfattningen av en humanitär kris", säger Minna Seikkula, initiativets kontaktperson i pressmeddelandet.
Enligt Seikkula handlar det om cirka 5 000 personer som lever under hot om papperslöshet. Papperslösa har ingen rätt att arbeta, vilket kan leda till exploatering och människohandel.
En demonstration kommer också att ordnas på torsdag utanför Inrikesministeriet.
Namninsamlingen pågår i ett halvår.

ANDRA LÄSER