Finland möter Ukraina i VM-kvalet – gigant väntar i eventuellt playoff

Finland är ett av de 27 europeiska lag som kämpar om nio återstående platser i handbolls-VM 2023. I nästa kvalfas ställs Ola Lindgrens manskap mot Ukraina i ett dubbelmöte vars vinnare går till den sista kvalfasen.

Robin Granlund och de övriga blåvita handbollsherrarna möter Ukraina i nästa VM-kvalfas.
29.01.2022 17:44 UPPDATERAD 29.01.2022 17:46
Efter lyckade insatser i förkvalet till EM 2024 och i den första kvalfasen till VM 2023 tar Finlands handbollsherrar nu sikte på den andra VM-kvalfasen som inleds i mars. I lördagens kvallottning parades Finland ihop med Ukraina, som slogs ut i gruppspelet i den pågående EM-turneringen. Det sammanlagda resultatet i ett dubbelmöte avgör vilket lag som avancerar.
Ukraina medverkade också i EM 2020, men då precis som nu åkte laget ut ur turneringen redan efter gruppspelet med noll segrar som saldo.
För Finlands del betyder Ukraina en klar höjning av svårighetsgraden jämfört med den första kvalfasens motståndare Estland, Storbritannien och Georgien.

Gigant väntar i sista kvalfasen

Finland och 26 andra handbollsnationer är i mars-april ute efter nio återstående platser i VM-turneringen som avgörs i Sverige och Polen i januari nästa år. Utöver värdnationerna är regerande världsmästaren Danmark klart för mästerskapet. Utifrån framgångar i den pågående EM-turneringen tog sig också Frankrike, Norge och finallaget Spanien direkt till VM 2023.
Vinnarna i den andra VM-kvalfasens första omgång går vidare till den avgörande playoffrundan därifrån sedan vinnarna av nio matchpar tar sig till VM.
Om Finland skräller mot Ukraina väntar Kroatien i playoff. Kroatien vann EM-silver 2020 men slogs ut i mellanrundan i årets upplaga. Kroatien vann klart över Ukraina i årets EM-gruppspel.
Efter VM-kvalet fortsätter herrlandslagets tävlingsmatcher med det egentliga EM-kvalet till finalturneringen 2024. Kvalet börjar i oktober i år och avslutas i april 2023.

ANDRA LÄSER