Matteo Salvini spelar skickligt på temat främlingsfientlighet

Aldrig stilla, alltid i farten, som om han var mitt uppe i en evigt pågående valkampanj. Det är högerpopulisten Matteo Salvini i ett nötskal. I går höll han nationellt partimöte på ett av Roms största torg. Det främlingsfientliga budskapet går under parollen ”Italienarna först”.

Matteo Salvini är partiledare, vice premiärminister och inrikesminister i Italien. Han hoppas på en radikal förnyelse och en högervridning av Europaparlamentet som skulle göra det lättare att tumma på EU:s budgetregler.
Matteo Salvini är utöver partiledare vice premiärminister och inrikesminister. Därmed är han ansvarig för landets polisväsende och har ansvar för säkerhetsfrågor. Det säkerhetspaket som nyligen röstades igenom i parlamentet och som kommit att kallas Salvinilagen ändrar radikalt villkoren för de många migranter som kommit till Italien.
Asyl kommer inte längre att ges utifrån enbart ”humanitära skäl” som tidigare varit vanligast. Det betyder i praktiken att tiotusentals migranter kan bli av med sitt boende inom mycket kort tid. I dag är det även lagligt att låta migranter vistas i rena avvisningsläger i upp till ett halvår. Migranter som fått italienskt medborgarskap kan bli av med det om de begår allvarliga brott och därmed bli utvisade.
Matteo Salvini försöker följa upp sina vallöften, men att 600 000 enligt honom illegala migranter skulle utvisas från Italien är uteslutet och framstår som ren propaganda.

"Inte fler migranter"

Salvinis politiska mantra lyder sedan länge att Italien inte längre kan ta emot fler migranter, något som fått hans väljarsympatier att växa enormt snabbt sedan han blev vice premiärminister den 1 juni. Inte en enda gång har han nämnt sanningen att antalet nyanlända migranter redan innan han tillträdde hade minskat med 80 procent jämfört med 2017.
– I en osäker tid är Matteo Salvini som en fyr som höjer sig, inte minst när han spelar på ett tema som främlingsfientlighet, säger statsvetaren Giovanni Orsina till HBL.
Parlamentarikern Stefano Fassina som lämnat Demokraterna (Pd) för det lilla vänsterradikala partiet Oberoende och Lika är inte imponerad.
– I detta politiska läge med stor ekonomisk och social oro i landet är det mycket lätt att köra detta rasistiska tåg, säger Fassina.

Utmanande retorik

Som minister är han impulsiv och omedelbar. Salvini stänger italienska hamnar när flyktingbåtar kommer och har hotat att göra detsamma med flygplatser när det förespeglades att Tyskland eventuellt ville skicka tillbaka illegala migranter med flyg till Italien. Ofta följer han ett populistiskt och medialt machomönster, som att köra grävskopor eller att simma i en stor pool framför ett pressuppbåd. Ungefär som Mussolini gjorde på sin tid då han lät sig fotograferas när han tog sig ett dopp på Adriakusten.
Salvini lever högt på sin utmanande retorik som ofta andas förakt. Räddningsfartyget Aquarius som samarbetar med Läkare utan gränser har återigen hamnat i mediernas centrum. Denna gång gällde det en juridisk utredning om stora mängder av båtens sanitära sopor, som inte hanterats korrekt enligt en utredning av åklagaren i Catania på Sicilien. Många menar att allt egentligen handlar om att stoppa en av de få stora räddningsbåtar som finns kvar på Medelhavet.
– Jag gjorde rätt när jag stoppade de båtar som drivs av icke statliga organisationer. Jag har satt stopp för människosmugglarna, men tydligen även för en olämplig import av sopor, lyder Salvinis kommentar i denna fråga.
Lega Nord, som Salvinis parti tidigare kallades, var från början en vänsterbetonad rörelse som drömde om ett självständigt Norditalien kallat Padanien. Huvudtemat var att bekämpa ”det korrumperade tjuvstyret i Rom”. I dag är partiet nationellt och har ganska stort stöd även i Syditalien.
På internationell nivå har Lega tidigare haft en del kontakter med Sverigedemokraterna, men framför allt har Salvini allierat sig med Frankrikes Nationella Fronten som Marine Le Pens parti numera heter. Vid en gemensam presskonferens i Rom talade de två om att ingå en valallians tillsammans.

Hoppas på högervridning

En radikal förnyelse och en högervridning av Europaparlamentet är vad Salvini hoppas att EU-valet i maj skall leda till. Då kommer det att bli lättare att tumma på EU:s budgetregler. Det är i alla fall det som Salvini har planerat.
Partikollegan Mario Borghezio som satt i Europaparlamentet samtidigt som Salvini – även om Salvini nästan aldrig var där – ser så här på hans ledarskap:
– Dagens Lega har i Salvini fått en turbomotor. Han har förnyat tonen och sättet att kommunicera och skapa strategier. Hans styrka är en mix av enorm vilja och otrolig arbetskapacitet.
Salvini är som en gås. All frän kritik från oppositionen rinner av honom. Inte ens privatlivets fadäser kan skada honom. I november meddelade fotomodellen och tv-programledaren Elisa Isoardi att den tre år långa kärlekshistorien med Salvini var slut. Hon gjorde det med ett foto på Instagram som visade de två tillsammans halvnakna i sängen, något som blev veckans politiska snackis.
Utåt rörde Salvini inte en min:
– Vi hade olika prioriteringar. Jag går till sängs ledsen men lugn, sade han i en kommentar.
Den stora risken med Salvinis popularitet är att koalitionspartnern Femstjärnan helt kommer i skymundan. Om koalitionen spricker så är det mycket troligt att Italien får en ren högerregering, menar statsvetaren Giovanni Orsina och många med honom. Lega skulle då kunna gå i allians med postfascistiska Italiens bröder och Silvio Berlusconis Forza Italia. Att Salvini siktar på premiärministerposten råder det inget tvivel om.

Matteo Salvini

Född 1973 i Milano där han är uppväxt. Skrev in sig i Lega Nord när han var 17 år gammal.
Har inte avslutat några akademiska studier, något som han har gemensamt med regeringens andre vice premiärminister Luigi di Maio som leder Femstjärnorna.
Har suttit i Europaparlamentet under åren 2004–2006 samt 2009–2018, de senaste åren med rekordhög frånvaro.
Blev ledare för partiet som numera benämns enbart Lega 2013 och har med framgång förvandlat det till ett nationellt parti.
Vice premiärminister och inrikesminister i dagens regering sedan 1 juni 2018.
I valet i mars 2018 fick Salvinis parti 17,4 procent, i dag har partiet nästan fördubblats och ligger runt 32 procent.

ANDRA LÄSER