Stor målning av Pekka Halonen donerades till Ateneum

Konstmuseet Ateneum har av en privat donator fått ta emot Pekka Halonens målning Vattenbäraren från 1911.

Verket är målat i ljusa färger och föreställer Pekka Halonens äldsta dotter Anni när hon hämtar vatten med en blå kanna. Flickan är omgiven av försommarens klara grönska och poserar barfota, klädd i en blå klänning. Hon fick ofta stå modell för sin far och är på den här bilden 13 år gammal.
– Donationen av Pekka Halonens målning Vattenbäraren är som handling betydelsefull. Det påminner oss om hur vår nationella konstsamling byggs upp – och alltid har byggts upp – tillsammans med privata donatorer”, säger museichefen Susanna Pettersson i ett pressmeddelande.

Kan ses fram till 1 oktober

Halonen är främst känd för sina vintermotiv och Vattenbäraren berikar Ateneums Halonensamling med ett nytt tema och bidrar till att ge en mera heltäckande bild av konstnärens färggranna produktion från 1910-talet.
På 1910-talet hade Pekka Halonens färgpalett blivit klarare och penselföringen modigare i enlighet med tidens strömningar. Stämningen i målningen återspeglar den lyckliga tiden i Tusby tillsammans med konstnärssamhällets andra familjer.
Gemenskapen, samvaron och de blomstrande köksträdgårdarna bildade en miljö som inspirerade konstnärerna till att skapa ny konst. Vid sidan av vinterlandskap och sanka stränder började de måla motiv från färgmättade och somriga trädgårdar, uppger Ateneum.
Målningen ställs ut i museet på tisdag. Den kommer att visas i utställningen Historier inom finsk konst i salen Nya vindar fram till söndagen den 1 oktober.
Målningen har tidigare ställts ut på Ateneums stora Pekka Halonen-utställning 2008.
ANDRA LÄSER