Friidrottsbasen sågar bojkotter av OS – "Idrottarna lider mest av det"

Att bojkotta OS i Peking är meningslöst. Det tycker i alla fall det internationella friidrottsförbundets ordförande Sebastian Coe. – I slutändan är det idrottarna som lider mest av det, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Sebastian Coe tycker inte att länder bör bojkotta OS. Arkivbild.
Under 2022 väntar två stora mästerskap med omdebatterade värdländer. Både Kina, som arrangerar OS i februari, och Qatar, där fotbolls-VM hålls i december, har fått kritik för hur man hanterar mänskliga rättigheter.
USA, Kanada, Australien och Storbritannien har valt att politiskt bojkotta OS i Kina. Sverige kommer inte heller att skicka några politiker till spelen, men enligt regeringen handlar det inte om någon bojkott.
Kina har avfärdat bojkotterna som "politisk posering" och har fått stöttning av Rysslands president Vladimir Putin som sagt att han kommer att åka till spelen.
Enligt Sebastian Coe, som är från Storbritannien, är bojkotter meningslösa. Friidrotten är inte en del av vinter-OS, men han hade haft samma inställning om det handlat om sommar-OS.
– Bojkotter, på det hela taget, är historiskt taktlösa och intellektuellt oärliga. En politisk bojkott är uppriktigt sagt meningslös, säger han.
Coe säger dock att bara för att han är emot bojkotter, är det inte fritt fram för länder att strunta i mänskliga rättigheter.
– Jag är inte likgiltig eller nonchalant när det gäller mänskliga rättigheter. Jag tar dem på största allvar, säger han men tillägger:
– Jag tror inte att bojkotter uppnår så mycket i det långa loppet. Det får alltid oavsiktliga konsekvenser. I slutändan är det idrottarna som lider mest av det.
ANDRA LÄSER