Vem är rädd för clowner?

Det finns ett ord för clownskräck: coulrofobi. I sexåringens skola är coulrofobin väldigt närvarande. Det går rykten om onda clowner som vill kidnappa och döda barn. Vid hämtning och lämning i skolan berättar föräldrar om hur deras barn vägrar sova ensamma. Tänk om de onda clownerna kommer på natten!

Den första dök upp den 21 augusti i South Carolina då en pojke berättade för sin mamma att en elak clown försökt lura med sig honom in i skogen. Mamman visste inte vad hon skulle tro, men när pojkens storebror bekräftade att clownen skramlat med en kedja utanför familjens dörr, allt fler vittnesmål om clowner i grannskapet dök upp och 17-åriga Caden Parmalee lyckades filma en av clownerna tog mamman sitt yngsta barn på allvar.
Sedan dess har ondskefulla clowner dykt upp i drygt tjugo stater. I Alabama har nio har personer gripits för clownrelaterade hot om terrorism, i Long Island fick polisen in en rapport om en clown med kniv som jagade en man på tunnelbanan, i Albuquerque fängslades tre beväpnade tonåringar utklädda till clowner och i Pennsylvania och Nashville har collegestudenter gått ut på clownjakt med baseballträn som vapen.
Clownerna sägs vara ett fortsättning på skräckpropagandan, ett påhittat hot och ett tecken på uppgivenheten inför framtiden som det amerikanska folket känner inför presidentvalet.
Det i sin tur har lett till att vanliga, goda cirkusclowner är rädda för sina liv och taggen #ClownLivesMatter nu cirkulerar på sociala medier. Fenomenet med onda clowner har spridit sig ända till Storbritannien och Australien. Ingen verkar ändå se någon annan koppling clownerna emellan än lusten att skrämma upp folk.
Men varifrån kommer de och varför just nu? En teori är att USA lever i ett rädslans samhällsklimat. Presidentkandidaten Donald Trump har målat upp scenarior där våldtäktsmän, terrorister, religiösa fundamentalister och främmande stater som kommer att härja fritt i landet om inte han bli president.
Clownerna sägs vara ett fortsättning på skräckpropagandan, ett påhittat hot och ett tecken på uppgivenheten inför framtiden som det amerikanska folket känner inför presidentvalet.
En annan enklare teori handlar om att detta är en pr-kupp för filmen Det som har premiär nästa år med svenska Bill Skarsgård som Pennywise den onda clownen. Filmbolaget Warner Bros förnekar ändå detta.
Författaren Stephen King, fader till skräckromanen som filmen baserar sig på verkar heller inte stöda den kollektiva coulrofobin. Förra veckan skrev han på Twitter: Kom igen folk, dags att ta det lugnt med clownhysterin – de flesta av dem är goda. De gör barn glada och får folk att skratta. Men med tanke på att USA:s skräckhögtid, Halloween, lurar bakom knuten kommer amerikanerna knappast att se ett slut på clownfenomenet inom den närmaste framtiden.

ANDRA LÄSER