Tre vill efterträda Merkel

Tre kandidater ställer upp för att bli ny partiledare i tyska Kristdemokraterna (CDU) och Angela Merkels tilltänkta efterträdare. Alla tycks dock överens om att förbundskanslern ska få fortsätta mandatperioden ut.

Armin Laschet (i förgrunden till höger) och Jens Spahn (bakom Laschet) har aviserat sin kandidatur i ledarskapsvalet i tyska CDU.
En av kandidaterna är Armin Laschet, regeringschef i Tysklands mest befolkade förbundsland Nordrhein-Westfalen, ställer upp med hälsoministern Jens Spahn som sin andreman.
En är Friedrich Merz, sedan länge en av förbundskanslerns rivaler inom det egna partiet, som lovar en högerinriktad "nystart".
Och en är mittenkandidaten Norbert Röttgen, en tidigare miljöminister som sparkades av Merkel 2012, som säger att han kommer att ställa upp tillsammans med en ännu icke namngiven kvinna.

Krisval och kompromisser

Den sittande partiledaren, Angela Merkels skyddsling Annegret Kramp-Karrenbauer, aviserade sin avgång för två veckor sedan.
Krisen inom CDU har sin grund i flera saker: det kompromissfyllda samarbetet med socialdemokrater på nationell nivå, tabubelagd samverkan med ytterhögerpartiet Alternativ för Tyskland i ett val i förbundslandet Thüringen, samt partiets näst sämsta resultat i ett förbundslandsval hittills i Hamburg i helgen.
Partiet ska välja en ny ledare vid en extrakongress den 25 april.
Friedrich Merz ställer också upp, med en mer högerinriktad linje än Merkel och de andra. Arkivbild från november 2019.

Merkel väntas fortsätta

Det har funnits uppgifter om en groende skepsis till att Angela Merkel ska sitta kvar som förbundskansler hela sin mandatperiod, som tar slut i oktober 2021, men ingen har sagt något om det vid partiets möten, enligt Annegret Kramp-Karrenbauer.
– Tvärtom har det undantagslöst funnits en förväntan att vi ska regera med nuvarande uppställning till slutet av mandatperioden. Det vill säga med Merkel som kansler, säger hon.
CDU:s bayerska systerparti CSU kan också ha synpunkter på vem som ska vara det konservativa blockets kanslerkandidat i framtiden, och kan tänkas lyfta fram den egna ledaren Markus Söder.
ANDRA LÄSER