Allt ordnar sig!

Den genomgående linjen i Kati Outinens memoar är att hon lyfter fram och berömmer kolleger inom skrået, både för deras egna insatser och för att de hjälpt henne att själv utvecklas och ge sitt bästa. Med ett undantag. Det är den på sin tid kände demonregissören Jouko Turkka.

Till höjdpunkterna i Kati Outinens bok hör de exakta skildringarna av några Kaurismäkifilmers tillkomst, till exempel avsnittet om <i>Flickan från tändsticksfabriken. </i>Här Outinen i en scen med Vesa Vierikko. Aki Kaurismäkis filmer, de flesta med Outinen i huvudrollen, kan ses gratis på Yle Arenan.
Hur underbart är det inte att läsa en memoar av en människa man länge beundrat och få uppleva att hon verkar vara precis så beundransvärd som man alltid tänkt! I Niin lähelle kuin muistan (”Så nära jag minns”) framstår Kati Outinen som just så klok, kunnig, livserfaren, anspråkslös och generös som man hade önskat. Hennes bok är en lovsång till teatern och kulturen som gemensamt skapande, en resa som görs tillsammans med kolleger och publik för att upptäcka livet och ge det ett djup långt bortom de banala ekonomiska parametrar som i dag förhäxar vårt samhälle. Förutom allt annat skänker en boken glädjen i att vistas några timmar i sällskap av en djupt human människa.

ANDRA LÄSER