Alexander Stubb i HBL-intervju: Putin har redan förlorat kriget i Ukraina

Världen står inför en avgörande vändpunkt, anser professor Alexander Stubb. Kriget i Ukraina har accelererat förändringen. Demokrati, marknadsekonomi och frihet vägs mot auktoritarism.

Alexander Stubb har distanserat sig från inrikespolitiken under de senaste åren, men han har haft desto mer tid att ägna sig åt att studera internationell politik.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
24.12.2022 05:00 UPPDATERAD 24.12.2022 06:31
Den 24 februari 2022 förändrades världen över en dag. Vladimir Putins Ryssland gick till angrepp mot sitt suveräna grannland Ukraina. Det första storskaliga kriget mellan två självständiga stater på europeisk mark sedan andra världskriget.
– Det här är som 1918, 1945, 1989 eller 1991. Det här är en av de stunderna då världspolitiken förändras, får en ny orientering, säger Finlands före detta statsminister, professor Alexander Stubb i en intervju med HBL.
 – Min stora tes är att Europa blir tudelat. Ryssland blir helt isolerat. I minst fem år, men det kan också vara tio, femton eller tjugo år. Det inkluderar politik, ekonomi, sport, kultur, transport och energi. Det är förstås jobbigt för ett land som Finland, eftersom vi gynnas av ett fredligt, samarbetsorienterat, ekonomiskt öppet och liberalt Ryssland. Men vi förstår att det inte längre är möjligt, i alla fall inte under den här regimen.

ANDRA LÄSER