Uppgiven Sibborektor: Femte gången det här händer

Årskurserna 4-6 i Söderkulla skola i Sibbo rekommenderas återgå till distansundervisning från och med måndag. Rektor Jan-Erik Holmkvist har en halv söndag på sig att ersätta tio personer ur personalen.

Ungefär 70 elever i Söderkulla skola i Sibbo rekommenderas återgå till distansundervisning på grund av personalbrist. Arkivbild.
17.05.2020 16:19 UPPDATERAD 17.05.2020 17:19
– Det här är femte gången under detta läsår som jag blir tvungen att planera om arrangemangen, säger Jan-Erik Holmkvist, rektor vid Söderkulla skola i Sibbo.
Holmkvist blev på söndag eftermiddag meddelad om att eleverna i årskurserna 4-6 i hans skola rekommenderas att återgå till distansundervisning på grund av personalbrist. Barnen har ändå rätt att komma till skolan.
Rekommendationen är i kraft hela veckan från och med måndag, men Holmkvist säger att man såklart måste omvärdera situationen senare.
Tio personer ur personalen, lärare och skolgångshandledare, har satts i karantän efter att ha blivit exponerade för en person smittad av coronaviruset.

Mera jobb

Holmkvist har nu en halv dag på sig att omfördela sina resurser och hitta inhoppare för dem i personalen som inte kan komma till skolan. De som satts i karantän kan åtminstone leda distansundervisning.
– Men alla barn har ändå rätt till lunch. Det innebär att jag måste se till att vi har tillräckligt med personal som kan se till att lunchen fungerar.
Dessutom måste Holmkvist se till att både morgon- och eftermiddagsverksamheten fungerar som vanligt.
– Det är svårt att sätta ord på det jag känner just nu. Den nya situationen betyder än en gång mera arbete, säger han.

Vet inte hur dagen slutar

Holmkvist säger att han aldrig under sin 35-åriga karriär varit med om så många radikala förändringar på så kort tid.
– Nu börjar jag vänja mig vid tanken att inte veta hur dagen slutar när jag vaknar på morgonen. Det här är första gången jag inte har något att jämföra med.
Skolorna öppnade igen i torsdags, vilket betyder att barnen hunnit vara två dagar i skolan innan de igen rekommenderas att stanna hemma.
– Det finns säkert en del blandade känslor bland barnen, säger Holmkvist.
I Söderkulla skola finns cirka 150 elever. Ungefär 70 elever påverkas av söndagens besked.

ANDRA LÄSER