Anna-Maja Henriksson i Las Vegas: Trump beter sig obehagligt

– Den sista debatten var jämnare än jag hade trott, men det mesta tyder på att Hillary Clinton kommer att ta hem spelet, säger SFP:s ordförande som följde med den tredje och sista ronden på plats i Nevada.

Förebild? SFP:s ordförande, tidigare justitieminister Anna-Maja Henriksson studerar den amerikanska debattkulturen på ort och ställe i Las Vegas. Hon fäste sig särskilt vid Hillary Clintons argumentationsteknik.
20.10.2016 09:32 UPPDATERAD 06.11.2016 13:35
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson hade tillfälle att iaktta den amerikanska valcirkusen på paradplats i Las Vegas under den tredje och sista debatten mellan rivalerna Donald Trump och Hillary Clinton.
Henriksson, som är på resa med det liberala EU-nätverket ELF för att studera det amerikanska politiska systemet, hade inte biljett till själva evenemanget, men pejlade stämningarna i Las Vegas före, under och efter debatten.
– Det var en lite jämnare debatt än jag hade förväntat mig, men jag tyckte Clinton var den som visade att hon har kapacitet och förmåga att leda det här landet. Jag fick inte en seriös bild av Trump på något sätt. Han uppträdde obehagligt, till exempel genom att hela tiden kalla Clinton för "elak", "docka" och andra negativa saker. Det är inte ett värdigt beteende av en person som försöker bli president i något land.

Fanns det frågor där Trump hade övertaget?

– Frågorna kring jobben var sådana där han var lite mera på sin mammas gata. De frågor som han upplevde att han är obekväm med försökte han bli av med så fort som möjligt.
Clintons starkaste stunder i debatten inföll enligt Henriksson när Trumps kvinnosyn kom på tal.
– Clinton blev väldigt personlig och talade direkt till folks hjärtan när hon sade att Trump inte respekterar kvinnor. Jag märkte att jag lyssnade extra noga då, det hon sade kändes genuint.

Sibirisk permafrost

När tv-kamerorna slogs av framträdde det iskalla förhållandet mellan de två kandidaterna med all önskvärd tydlighet.
– I tidigare val har presidentkandidaterna alltid hälsat på varandra efter den sista debatten och presenterat varandras familjer för varandra. Men här tog man inte ens varandra i hand, man tittade knappt på varandra. Kyligheten är av en kaliber som inte upplevts tidigare.

Hur tippar du utgången i valet i november?

– Jag tror Clinton kommer att ta hem det här. Den allmänna stämningen bland expertisen är den att hon kommer att bli vald, hon har ett så pass starkt försprång i opinionsmätningarna. Den tredje debatten gjorde inte på något sätt saken sämre för henne. Men märkligt nog säger man ändå att hon kommer att bli en svag president. Man tror att hennes situation kommer att vara svår eftersom republikanerna kommer att ha ett så stort behov av att profilera sig och förena sina led.

Du har tidigare nämnt Hillary Clinton som en av dina politiska förebilder. Fick du inspiration för din egen eventuella kampanj i det finländska presidentvalet 2018?

– Roligt att få frågan, men jag har faktiskt inte haft en enda tanke på Finlands presidentval. Debatten här är så absurd, det var mera show än seriös debatt. Här i Las Vegas slår man vad om allt, till exempel hur många gånger ordet Wikileaks ska nämnas i tv.
– Däremot följde jag med intresse med hur kandidaterna argumenterade. Sättet på vilket man med konkreta exempel på kort tid lyckas få den stora massan att förstå vad man menar är något jag tar med mig.

Trumps stödtrupper vill stoppa migranter

Polis- och säkerhetspådraget i Las Vegas var enormt inför debatten. Hundratals demonstranter samlades utanför Donald Trumps hotell för att protestera mot planerna på att bygga en mur mot Mexiko. Inför debatten flockades de båda kandidaternas stödtrupper kring stora tv-skärmar.
– Jag träffade bland annat två kvinnor i högre medelåldern som satt med Trump-banderoller. De säger att Clinton är kriminell, att man inte kan lägga statens angelägenheter i hennes händer. De vill inte att "en massa människor" kommer in i USA. Den tredje saken de tog upp var högsta domstolen, man vill få in domare som står upp för det man uppfattar som de amerikanska värderingarna, berättar Henriksson.
Donald Trumps anhängare oroar sig bland annat för högre skatter och ökad immigration. Hans stöd finns främst hos de manliga väljarna.
– Jag frågade hur de tror att det går med världsfreden och utrikespolitiken om Trump blir vald, men det tyckte de att var en andra rangens fråga.

Vad har du själv tyckt om Trumps kampanj?

– Han uppträder som om han inte skulle inse att han kandiderar för att bli president i USA, utan som om han skulle medverka i en realityserie. Jag kan inte ta honom seriöst, men många amerikaner tycks ju göra det.

Hos vem går han hem?

– Hos människor som upplever att Washington inte lyssnar och att politikerna fjärmat sig från folket. Det är männen som är basen i Trumps väljarkår. Det finns en växande grupp människor som inte har så hög utbildning, som känner ett utanförskap och tilltalas av Trumps enkla budskap. Trump har talets gåva och är beredd att slänga ur sig nästan vad som helst. Det är bara det att den som ska bli president i ett så stort land som USA borde ha lite substanskunskap också.
Henrikssons resa fortsätter bland annat med ett besök på Ronald Reagans bibliotek. På fredag morgon reser SFP-ordföranden hem till Finland.
Tillbaka till HBL Special: Allt om presidentvalet

ANDRA LÄSER