Finländska företag vill ersätta Ryssland med Centralasien

Det går långsamt för de finska företagen att sälja sin verksamhet i Ryssland. Företagen söker ändå nu nya, ersättande marknader och i veckan ordnades en charmoffensiv för finska företag i Georgien.

Jaana Rekolainen har tillbringat en stor del av den gångna veckan i Georgiens huvudstad Tbilisi för att främja finsk export dit. Nokian Renkaat hör till företagen som länge försökt sälja sin verksamhet och i fredags meddelade att det hittat en köpare.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
31.10.2022 05:00 UPPDATERAD 31.10.2022 11:39
Det är svårt för företagen att dra sig tillbaka från Ryssland. Stora börsbolag som Fortum och Nokian Renkaat har sedan Rysslands anfall mot Ukraina försökt sälja sin ryska verksamhet och på fredag eftermiddag meddelade däckbolaget att en köpare hittats.
Även företag som lyckas med att sälja verksamheten kan ha det vara svårt att få ut pengarna för försäljningen. Varken för Fortum eller något annat företag räcker det heller med att hitta en köpare, de ryska myndigheterna måste också godkänna affären.
Några företag lyckades under våren och sommaren sälja verksamheten i Ryssland, men under hösten har nyheterna om försäljningar varit få. Under september meddelade ändå förpackningsföretaget Huhtamäki om en försäljning av den ryska rörelsen. I oktober har företaget för olika produkter för den kemiska industrin Kiilto för sin del meddelat om framsteg i affären kring de ryska funktionerna.

ANDRA LÄSER