Så här blir vädret de första dagarna i december

November 2022 ligger precis bakom och julmånaden inleds med temperaturer som är typiska för den här tiden på året.

Den som vill åka pulka i södra Finland har förmodligen goda chanser till det också nästa vecka.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
30.11.2022 16:11
– Både den här veckan och nästa vecka ser ganska vintriga ut. Det blir köldgrader och tidvis kan det också komma snö, säger jourhavande meteorolog Helena Lehto vid Meteorologiska institutet.
I södra Finland väntas det inte några större mängder snö, men den som rör sig norr om Uleåborg kan räkna med snöfall och dåligt väglag.
Svenska medier har redan varnat för en riktig köldknäpp nästa vecka. Då kan det, enligt meteorologer på Klart.se, bli minus 30 grader. Det beror på ett stort högtryck ovanför Grönland som breder ut sig och tvingar arktisk kyla över Europa.
Riktigt så kallt utlovar inte de finländska prognoserna i nuläget eftersom molntäcket är ganska kompakt, säger Lehto. Men om det skulle spricka upp kan kvicksilvret sjunka ner till minus 10 grader också i Södra Finland.
I veckan publicerade Europacentret för medellånga väderprognoser, ECMWF, sina nyaste uppgifter för de kommande månaderna. Temperaturen 3–4 grader lägre än genomsnittet, analyserar Joonas Koskela, meteorolog vid vädertjänsten Foreca i en analys. Det beror på ett stort högtryck ovanför Grönland.
Enligt de medellånga prognoserna blir december månad i södra Finland lite kallare än vanligt, medan norra Finland har lite mildare temperaturer, enligt Foreca.
Det är goda nyheter för den som önskar sig en vit jul, men sämre för dem som hoppas på att elpriset inte stiger, slår Koskela fast i sin analys.

ANDRA LÄSER