Svensk dubbeltriumf avslutade publikfesten

Svenska hoppryttaren Angelica Augustsson Zanotelli hade en riktig succéhelg i Helsinki International Horse Show. Det hade också arrangörerna som fick se åskådarrekordet slås då närmare 52 000 åskådare vallfärdade till Helsingfors ishall.

Sveriges Angelica Augustsson Zanotelli och hästen Kalinka van de Nachtegaele var den stora vinnaren på Helsinki International Horse Show. 
23.10.2022 21:08
Helsinki International Horse Show kulminerade med världscuptävlingen i banhoppning. Och det blev en massiv blågul fest tack vare Angelica Augustsson Zanotelli.
På lördagen vann hon GP-hoppningen. Sedan tog hon även hem världscuptävlingen.
I omhoppningen red svenskan felfritt på den tolvåriga märren Kalinka van de Nechtegaele. Hon var en dryg sekund snabbare än tvåan Gerrit Nieberg, Tyskland och ytterligare en knapp halv sekund före trean Janne F Meyer-Zimmernmann, också han från Tyskland. Anna-Julia Kontio diskades och Jasmin Seppälä med hästen Captain fick äran att vara bästa finländare på en 27:e plats.
Augustsson Zanotelli visade med Helsingforssegrarna att hon är tillbaka på allvar efter uppehållet hon tog när hon blev mamma.
”Jag värderar den här segern väldigt högt. Det betyder så mycket för hela mitt team. Det har varit mitt mål att ta mig tillbaka och med två segrar som de här får man det bekräftat”, säger hon.
Det var också elva år sedan senast som hon vann i världscupen.
Augustsson Zanotelli hyllar sin häst efter dubbelsegern i Helsingfors.
”Hon är en speciell häst och man kommer väldigt nära den typen av hästar. Just att vinna deras förtroende är svårt och tar tid, så när man känner att man har nått fram är känslan speciell för det är en lång väg dit”, säger hon.
”Jag hoppas och tror att det finns mycket i henne och vill göra henne så bra som möjligt och har kämpat så hårt för att det ska bli verklighet. En fantastisk dag är det”.

"Positiv energi"

Världscuptävlingens bästa finländare Seppälä var nöjd och belåten med hur hon och hästen Captain klarade sig under de starka strålkastarljusen i den stora showen. Seppälä rider sin första säsong på femstjärnig nivå och Helsinki International Horse Show var hennes första av den här kalibern.
Jasmin Seppälä och hästen Captain var bästa finländare i världscuptävlingen. 
”Att rida framför hemmapubliken var fyllt av positiv energi. På den här nivån måste detaljerna vara i skick och jag lärde mig mycket av den här upplevelsen. Captain är en självsäker och sympatisk häst. Med den kan man prestera med en trygg känsla”, säger Seppälä.

Publikrekord

I år var Helsinki International Horse Show tillbaka efter en paus på tre år då coronapandemin stoppade de två senaste upplagorna av ridsportsklassikern. När evenemanget sedan gjorde comeback gjorde man det i stor stil.
Tom Gordin, Helsinki international Horse Show:s vd, är nöjd efter att man slagit publikrekordet.  
Helsinki International Horse Show 2022 lockade nämligen en rekordstor publik till Norden­skiölds­gatan.
Evenemangsledaren Tom Gordin är förståeligt mer än lycklig efter fullträffen som överträffade alla förväntningar.
”Det här är drömmen. För två månader sedan hade vi bara ett talesätt: äntligen. Den här veckan har varit fantastisk och vi nådde ett nytt åskådarrekord. Nästan 52 000 besökare under fem dagar – vad annat kan man önska sig? Jag är också väldigt stolt över att ryttarna återvänder hit år efter år”, säger Gordin.

ANDRA LÄSER