Bok: Försvarschef höll med, Trump "är galen"

USA:s försvarschef Mark Milley fruktade i vintras för Donald Trumps förstånd, enligt en ny bok. När talman Nancy Pelosi kallade presidenten galen ska Milley ha svarat: – Jag håller med. Det gick så långt att Kina kontaktades för att försäkra att USA inte skulle starta krig.

USA:s försvarschef general Mark Milley lugnade Kina om Trump. Bild från 11 september-högtidligheterna i förra veckan.
För dessa skakande uppgifter står den gamle Watergate-avslöjaren Bob Woodward i en kommande bok skriven ihop med Robert Costa. Titeln "Peril" kan översättas ungefär "Fara", och boken är en uppföljare till den tidigare volymen om Donald Trump, "Rage" ("Vrede").
Enligt författarna instruerade USA:s försvarschef general Mark Milley i januari medarbetare hur de skulle göra om Trump exempelvis ville använda kärnvapen. Han ringde i hemlighet till general Li Zuocheng, medlem i Kinas centrala militärkommission, för att försäkra Kina om att USA inte var på krigsstigen.

"Mörkaste hörnen"

Såvitt man vet pekade inget specifikt på att det var risk för just ett krig mot Kina, men Milley tittade på vad han kallade "de absolut mörkaste hörnen av teoretiska möjligheter", enligt boken.
Bokens författare Robert Costa och Bob Woodward.
Detta efter dels att Trump tidigare försökt utfärda presidentdekret om bland annat kriget i Afghanistan utan att rådfråga militären. Dels hade Milley i januari ett samtal med representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi. Hon sade då, apropå den just genomförda stormningen av Kapitolium i Washington, bland annat:
– Ni vet att han är galen. Han har varit galen länge.
Milleys svar ska ha varit:
– Fru talman, jag håller med om allt detta.

Två samtal

The Washington Post, där Woodward och Costa är journalister, och CNN har publicerat utdrag ur boken, som visar att Milley vid två tillfällen kontaktade Li. Dels på ett tidigt stadium, den 30 oktober 2020, då Trump ännu inte hade förlorat valet. Dels den 8 januari 2021, två dagar efter stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium.
– General Li, jag vill försäkra er om att USA:s regering är stabil och allt kommer att bli bra, sade Milley i oktobersamtalet enligt boken.
– Vi kommer inte att attackera eller utföra några väpnade aktioner mot er.

Hemligt möte

Efter stormningen i USA:s huvudstad i januari fattade Milley luren alltså igen. Då var han orolig för att Trump var bortom kontroll, att det inte fanns några gränser för vad presidenten kunde ta sig till under sina sista ämbetsdagar, och ville lugna kollegan Li i Peking.
Oron nådde en kulmen efter våldsamheterna vid Kapitolium den 6 januari.
– Vi är 100 procent stadiga. Allt är lugnt. Men demokrati kan ibland vara hafsig, sade Milley enligt boken.
Hans farhågor var sådana att han den 8 januari kallade till hemligt möte i försvarshögkvarteret Pentagon. Milley inskärpte i toppmilitärerna att han personligen måste tillfrågas om det skulle bli aktuellt med krigshandlingar. "Han gick rummet runt, tittade varje befäl i ögonen och bad dem att svara att de förstått", skriver CNN med hänvisning till boken.
Milley diskuterade även Trumps irrationella beteende med cheferna för underrättelseorganen CIA och NSA och rådde dem att vara vaksamma, skriver bokens författare.
Trump har i ett uttalande svarat på uppgifterna och kallar dem "fake news". Enligt NBC säger den förre presidenten att "Jag har aldrig ens tänkt tanken att anfalla Kina – och det vet Kina. De som har fabricerat den här historien är sinnessjuka, och de som sprider den är lika illa de".

ANDRA LÄSER