Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre bildar ny regering i Norge

Fyra månader efter valet ser Norge ut att få en ny regering. Det är Høyre, Fremskrittspartiet och Venstre som har nått en överenskommelse. Tillsammans uppnår de ändå inte majoritet i Stortinget.

Erna Solbergs Høyre fick 25,1 procent av rösterna i det norska Stortingsvalet som hölls i september.
12.01.2018 12:30 UPPDATERAD 12.01.2018 15:50
STOCKHOLM Flera norska medier, bland annat NRK, rapporterar att partiledarna för Høyre, Venstre och Fremskrittspartiet har enats om att bilda regering. Deras partiorgan ska ta ställning till ett borgerligt regeringsunderlag på söndag.
Stortingsvalet hölls redan i september, men de formella regeringsförhandlingarna har pågått den senaste veckan.
Den förra regeringen bestod av Høyre med statsminister Erna Solberg i spetsen och populistiska Fremskrittspartiet, med Venstre och Kristelig Folkeparti som stödpartier.
Kristelig Folkeparti meddelade tidigt att partiet inte tänker medverka i regeringen, med motiveringen att man står för långt från Fremskrittspartiet. Det var också Venstres budskap, om än något mildare, under en lång tid. För en månad sedan kom ändå beskedet att det högerliberala partiet deltar i regeringsförhandlingarna.
NRK:s politiska kommentator Lars Nehru Sand säger i en första kommentar att Venstre och Fremskrittspartiet står långt ifrån varandra vad gäller invandringspolitik, medan man har mer lika syn på integrationsfrågor. Också i miljöfrågor, som "det gröna skiftet" har åsikterna ofta gått i sär.
Hurdana eftergifter respektive parti har fått göra borde klarna söndag kväll.
– Både det liberala partiet och det populistiska partiet behöver å ena sidan samarbeta, men deras egna väljare är väldigt starkt emot att ge upp något på de områden där partierna är mest oense, säger Svein Erik Tuastad, statsvetare vid universitetet i Stavanger, till nyhetsbyrån TT.
Regeringen Solberg kommer enligt Nehru Sand att fokusera på jobbskapande och välfärdsfrågor. I valkampen betonade Høyre också skol- och hälsopolitik.
Också i fortsättningen kommer regeringen att behöva stöd för att få igenom sina förslag i parlamentet. Den har nämligen inte majoritet. Där är det främst Kristelig Folkeparti som regeringen kommer att ty sig till, tror Lars Nehru Sand.

ANDRA LÄSER