Viktor Orbáns parti bromsade Natoomröstning om Finland – Haavisto: Varje dag som går fördröjer ett starkare Nato

Ungerska massmedier rapporterar att Viktor Orbáns regeringsled stoppade oppositionens försök att få Sveriges och Finlands Natomedlemskap ratificerade på tisdag. Utrikesminister Pekka Haavisto säger att han alltjämt är ”hoppfull”.

Statsminister Sanna Marin (SDP) och utrikesminister Pekka Haavisto anländer till riksdagens aktualitetsdebatt om säkerhetsläget på tisdagen.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
04.10.2022 15:32 UPPDATERAD 04.10.2022 16:21
Den ungerska oppositionen ville på måndagen få in frågan om Sveriges och Finlands Natomedlemskap på tisdagens dagordning i det ungerska parlamentet. Ungern är tillsammans med Turkiet de två sista länder som ännu inte ratificerat Natomedlemskapen.
Det blir inte en omröstning nu, eftersom regeringsleden ledda av Viktor Orbán motsatte sig ändringen av dagordningen, rapporterar den socialdemokratiska ungerska tidningen Nepzava.
Ungern har inte motsatt sig ländernas medlemskap, men Ungerns utrikesminister har signalerat att man vill ta hänsyn till ”Turkiets känsligheter”.
Det andra land som inte ratificerat Finlands och Sveriges inträde är Turkiet.
Under riksdagens aktualitetsdebatt om säkerhetsläget undrade Peter Östman (KD) hur Natoprocessen ter sig.
– Tyvärr spelar Orbán sitt eget spel. Är det här ett inrikespolitiskt spel i Ungern eller följer Orbán med vad Turkiet gör? säger Östman.
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) säger att han alltjämt är ”hoppfull” kring Ungerns bit av processen.
– Där finns klara tidtabellsförskjutningar i parlamentet, men vi har i varje samtal understrukit att varje dag, varje vecka som går inte fördröjer bara vårt inträde, utan det fördröjer också ett Nato som blir förstärkt av Finland och Sverige, säger Haavisto.

Debatterade krigsskadestånd

Riksdagsdebatten om kriget i Ukraina och säkerhetsläget tangerade också FN:s roll.
Både utrikesutskottets ordförande Jussi Halla-aho (Sannf) och försvarsutskottets ordförande Antti Häkkänen (Saml) uttryckte oro för FN:s roll då Ryssland kan använda vetorätt i säkerhetsrådet. Halla-aho kallade situationen för ”ohållbar” och Häkkänen sade att FN är ”mer eller mindre lamslaget”.
Halla-aho frågade om möjligheterna att återuppbygga Ukraina med ryska pengar.
– Finns det någon syn på huruvida man kan ta över och realisera de ryska tillgångar som frysts i utlandet, säger Halla-aho.
Haavisto välkomnar en diskussion om krigsskadestånd.
– Vi måste tala om vilken typ av krigsskadestånd som bör betalas, och alla tankar kring detta ämne är välkomna, säger Haavisto.
Haavisto och biståndsminister Ville Skinnari (SDP) säger att FN trots allt spelat en tung roll i att få leveranserna av ukrainskt spannmål ut i världen, i fångutbytet samt observationen av kärnkraftverket i Zaporizjzja.

ANDRA LÄSER