Barn dog i östra Finland – hittades i farligt varm bil

Ett tragiskt olycksfall inträffade i östra Finland i början av veckan, då ett barn dog i en överhettad bil. Temperaturen inuti parkerade bilar kan snabbt bli outhärdlig under sommarmånaderna, varnar polisen.

Polisen utreder dödsorsaken.
Enligt flera mediers uppgifter var barnet i lågstadieåldern. Barnet var livlöst då personer anlände till olycksplatsen och personbilen rejält överhettad.
– I det här ledsamma fallet misstänks inget brott och polisen utreder händelsen för att klargöra dödsorsaken, säger utredningsledaren och kriminalkommissarie Simo Hämäläinen i ett pressmeddelande..
– Polisen kommer inte att uttala sig mer om händelsen, eftersom det som ingår i en utredning av dödsorsaken är sekretessbelagt enligt lagen, uppger Hämäläinen.
Polisen varnar för att det snabbt kan bli farligt varmt i personbilar under sommaren. Barn och rörelsehindrade personer kan nödvändigtvis inte ta sig ut ur en parkerad bil på egen hand om det blir hett i bilen. Inuti en bil kan temperaturerna snabbt bli över fyra gånger varmare än utomhus och därmed livshotande höga.
– Därför bör man säkerställa möjligheten att ta sig ut ur bilen, till exempel genom att lämna fönster öppna, säger Hämäläinen.
Artikeln har uppdaterats klockan 16.55. Lämnats har bytts ut mot hittats i texten.

ANDRA LÄSER