McDavid uppe i 60 mål – ”Det är bara en siffra”

Superlativen börjar ta slut för att beskriva Connor McDavid. Kanadensaren är uppe i 60 mål med tio matcher kvar att spela i grundserien.

Connor McDavid fortsätter att bryta ny mark i NHL.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
23.03.2023 19:51 UPPDATERAD 24.03.2023 14:23
Det råder inga tvivel om vem som är världens främsta ishockeyspelare. Det har det inte gjort på ett bra tag. Edmontons Connor McDavid fortsätter att slå nya rekord och natten till torsdagen blev han den snabbaste spelaren sedan Mario Lemieux (62 matcher 1995/96) att nå 60 mål under grundserien i NHL. McDavid nådde milstolpen på 72 matcher.
– Det är bara en siffra. Flera bra spelare har gjort det tidigare och det känns bra att ta sig in på den listan, säger McDavid efter den nådda milstolpen.
McDavid stod för två mål i segern mot Arizona Coyotes och hans Oilers parkerar nu på en femteplats i den västra konferensen. Frågan är var laget hade varit utan sin superstjärna. McDavid har snittat nästan två poäng (1,92) per match den här säsongen.
Storstjärnan har producerat poäng i flera år redan. Sedan säsongen 2016/17 (hans första hela säsong i NHL) har McDavid kommit upp i 100 poäng eller mer varje säsong utom 2019/20 (97 poäng). Då var antalet matcher i grundserien betydligt färre på grund av coronapandemins utbrott.
Ingen Oilersspelare har lyckats komma upp i 60 mål sedan en viss Wayne Gretzky säsongen 1986/87. En annan Edmontonlegendar har lyckats med samma bedrift – finländaren Jari Kurri.

Lagkamraten trodde på det

McDavid slog sitt tidigare poängrekord i grundserien (123 poäng säsongen 2021/22) för ett bra tag sedan. Med tio matcher kvar står kanadensaren på 138 poäng. Det är mer än någon annan spelare mäktat med sedan NHL införde lönetak 2005.
Han leder inte bara poängligan, utan även skytte- och assistligan den här säsongen med sina 60+78=138.
Men McDavid behöver inte bära hela Edmonton Oilers på sina axlar. Ända sedan debutsäsongen har centern flankerats av den tyska poängmaskinen Leon Draisaitl och duon ligger alltid högt uppe i statistiken när det gäller produktion framåt. Draisaitl spelade fram till alla fyra mål i matchen mot Arizona och tangerade därmed sitt poängrekord från förra säsongen (110 poäng).
Duon tycks trivas med varandra även vid sidan av isen. McDavid berättar att lagkamraterna ses ofta och att Draisaitl har hintat om att 60 mål var något McDavid kunde och även skulle komma att uppnå.
– Han har alltid sagt det. Vi tränar en del tillsammans under sommaren och det är kul att ses utanför rinken och prata om ishockey. Han brukar nämna det ibland (60 mål) och jag mest skrattat bort det. Men visst är det en ganska häftig bedrift, säger McDavid.
Artikeln korrigerad klockan 14.22: Tidigare stod det felaktigt att McDavid var den första spelaren sedan Mario Lemieux att nå 60 mål under en grundseriesäsong. Det stämmer inte. Däremot är McDavid den snabbaste att nå 60 mål sedan Lemieux gjorde det på 62 matcher säsongen 1995/96.

ANDRA LÄSER