Nya Zeelands hyllade covidstrategi nu utdömd: "Helt absurt"

Grannlandet Australien kallar det absurt, och medierna tycker Jacinda Ardern "jagar regnbågar". Men Nya Zeelands premiärminister framhärdar i sin tidigare så framgångsrika pandemistrategi "covid zero".

En avstängd lekplats i Auckland under Nya Zeelands pågående lockdown. Personerna på bilden motionerar – en av få godtagna ursäkter för att lämna hemmet.
Henrik Samuelsson/TT
26.08.2021 14:30 UPPDATERAD 27.08.2021 18:03
Under stora delar av detta år verkade det som att Nya Zeeland faktiskt lyckats utrota covid-19 inom landet. Ingen smittspridning registrerades sedan i februari. Men i förra veckan dök ett fall av den farliga deltavarianten upp i Auckland.
Baserat på detta enda fall stängdes hela landet ned, i enlighet med "covid zero"-strategin, som bygger på att om man bara minimerar människors kontakt med varandra en tid försvinner smittan.
Men mot delta räcker uppenbarligen inte det. Utbrottet fortsätter och var på torsdagen uppe i sammanlagt 277 konstaterat smittade – den högsta siffran för ett så kallat kluster i Nya Zeeland under hela pandemin.
Jacinda Ardern har länge varit väldigt populär. Men hennes covid-linje ifrågasätts nu mer och mer.

"Klarar inte"

The New Zealand Herald finns bland dem som börjat tvivla på att hårda nedstängningar fungerar. Jacinda Ardern kanske "jagar regnbågar" med sin politik, skrev tidningen tidigare i veckan.
Hennes australiske kollega Scott Morrison är hårt ansatt för sin covid-linje på hemmaplan – där deltavarianten också härjar – men kritiserar ändå Ardern.
– Ett land eller ett område som tror att de på något sätt kan skydda sig mot covid och delta för alltid, det är helt enkelt absurt, sade han häromdagen i frukost-tv-programmet 9 News Today.
– Nya Zeeland klarar inte det, sade han och tillade:
– Vägen framåt är att nå 70 och 80 procents vaccinering, och sedan öppna säkert.

Ligger efter Europa

Australien har tidigare också haft en "covid zero"-linje, men börjar nu på en del håll luckra upp den. Morrison har signalerat att vid 70 procents vaccinationstäckning ska landet kunna öppna internt, medan det krävs 80 procent för att öppna gränserna.
Ardern hänvisar dock till ledande experter när hon håller fast vid att samhällsomfattande lockdown är det enda raka fortfarande.
– Som de ser det är det bästa strategin och jag håller helt med, säger hon enligt nyzeeländska medier.
Både Australien och Nya Zeeland ligger efter Europa i vaccineringstakt. I Australien har 43 procent av de vuxna fått minst en dos, den nyzeeländska siffran är 38 procent, enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning.

ANDRA LÄSER