Finländska framgångsgrenen kan försvinna från OS

Nordisk kombination är den enda grenen i vinter-OS med bara män. I slutet av juni ska det bestämmas om kvinnor ska få vara med i Milano-Cortina d'Ampezzo 2026. Det finns dock en möjlighet att grenen stryks helt från OS-programmet.

Nordisk kombinations-åkare under OS i Peking i februari.
Nordisk kombination, backhoppning och längdskidåkning, har funnits med på OS-programmet ända sedan starten av vinterspelen 1924.
Men nu kanske vintergrenens tid är ute.
– Vad jag hört högt och tydligt i korridorerna är att lösningen på könsfrågan är att ta bort grenen helt från 2026 års program, säger amerikanen Billy Demong, som deltagit i fem OS i nordisk kombination och som nu jobbar i USA:s skidförbund.
– Att ta bort en av sporterna från de första spelen skulle vara tragiskt, kortsiktigt och missriktat.
Den 24 juni ska Internationella olympiska kommittén (IOK) ta beslut om tävlingsschemat för vinterspelen 2026.
– En sport som skidalpinism har tillkommit och jag hör att IOK inte vill utöka antalet aktiva och lösningen är då att ta bort nordisk kombination, säger Demong.
Tävlingsdirektören för nordisk kombination i Internationella skidförbundet, Lasse Ottesen, säger att han inte hört något officiellt från IOK om att ta bort grenen från OS-programmet.
– Vi hör spekulationer från olika sidor. Om IOK, av någon anledning, inte inkluderar kvinnor i nordisk kombination till 2026, vad händer med herrtävlingen då? Blir det en signal om att 'ni får vara med 2026 men 2030 ska det vara lika mellan könen' och då tas grenen bort, säger Ottesen.
I vintras hölls världscupens premiärsäsong för kvinnor i nordisk kombination och 40 kvinnor deltog.
Nordisk kombination har varit en finländsk framgångsgren. Hannu Manninen är alla tiders mest framgångsrika idrottare i världscupen i nordisk kombination. Manninen tog hem segern i 48 deltävlingar och klev upp på pallen 90 gånger i världscupen under sin karriär.
I mästerskapssammanhang hade finländaren svårt att få till fullträffen och hans enda individuella medalj blev sprintguldet i VM 2007.
Samppa Lajunen tog 20 segrar och 55 pallplaceringar i världscupen och vann dessutom sju individuella OS- och VM-medaljer – två av dem OS-guld.
ANDRA LÄSER