På måndag drar folkmusikfestivalen Etno-Espa i gång

Festivalsommaren fortsätter i Helsingfors. Den 12-14 augusti är det dags för Flow, men även Esplanadparkens scen bjuder på mer musik innan hösten är här.

Kaisa’s Machine uppträder i Esplanadparken i slutet av sommaren.
På måndag den 1 augusti drar årets upplaga av gratisfestivalen Etno-Espa i gång. Festivalen som presenterar ny och inhemsk folkmusik pågår mellan den 1 och 10 augusti, på Esplanadparkens scen i centrum av Helsingfors.
Det är den 18 gången som Etno-Espa arrangeras, och när Ulla Pirttijärvi & Ulda uppträder på måndagen är det med musik som bland annat komponerats utgående från traditionell samisk kultur, skriver Kultur och fritid vid Helsingfors stad i ett pressmeddelande.
En av Finlands mest kända folkmusikgrupper Värttinä uppträder också klockan 17.15 på måndagen.
Läs också: AC/DC:s Angus Young ändrade Mathias Sandbergs liv: "Efter det visste jag vad jag skulle göra"
Underhållningen i Esplanaden fortsätter hela månaden. Lördagen den 20.8 uppträder till exempel kontrabasisten Kaisa Mäensivu med jazzkvartetten Kaisa's Machine. Samma kväll spelar även Jukka Eskola Orquesta Bossa tillsammans med Nina Mya.
På fredag kväll den 26.8 intar även Septeto Santiaguero scenen. Gruppen är en av de mest kända representanterna för den traditionella kubanska folkmusiken, skriver staden pressmeddelandet.
Det är enheten Savoy-teatern vid Helsingfors kulturtjänster som ansvarar för verksamheten vid Esplanadens scen, och inträdet till spelningarna är gratis.
Mellan den 25-30 juli arrangerade Finlands Jazzförbund den traditionsenliga sommarfestivalen Jazz-Espa på scenen, där bland annat gitarristen Mathias Sandberg från Vasa uppträdde med Mathias Sandberg Trio.

ANDRA LÄSER