Charles III får bära 350-årig krona på sin kröning

Sankt Edvards krona, som används vid kröning av brittiska monarker, ska modifieras för att passa kung Charles III, meddelar Buckingham Palace.

Sankt Edvards krona är utsmyckad med rubiner, ametister, safirer, topaser och turmaliner.
04.12.2022 20:00 UPPDATERAD 05.12.2022 06:55
Sankt Edvards krona anses vara en av de viktigaste symbolerna för den brittiska monarkin, och utgör huvudnumret i de brittiska kronjuvelerna som till vardags visas för allmänheten i Towern i London.
Den drygt två kilo tunga och 30 centimeter höga pjäsen används enbart i samband med kröningsceremonin. Den bars senast av drottning Elizabeth i samband med hennes kröning 1953.
Kung Charles kröning hålls i Westminster Abbey den 6 maj nästa år. Tills dess ska kronan, enligt Buckingham Palace, genomgå ”
modifieringsarbete” för att passa den 74-årige regenten.
Han kommer att bära kronan vid kröningsögonblicket. När han lämnar Westminster Abbey är det i stället med den modernare Imperiestatskronan, skapad för kung George VI 1937, på hjässan.
Sankt Edvards krona skapades 1661 för kungens namne, Karl II (Charles II), för att ersätta den tidigare medeltida kronan. Ursprungskronan tros ha haft anor tillbaka till Edvard Bekännaren, Englands kung mellan 1042 och 1066, som gett den dess namn.
Drottning Elizabeth II bar Sankt Edvards krona i samband med kröningsceremonin den 2 juni 1953.

ANDRA LÄSER