Estlands nya statsminister: Vi stöder Finland och jag tror att ni stöder oss

Estlands nya statsminister försäkrar att landets utrikes- och säkerhetspolitiska linje består. Men inrikes blir det förändringar: Skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare, ökade försvarsinvesteringar och dyrare alkohol. HBL fick en exklusiv intervju med vår södra grannes nya statsminister Jüri Ratas.

Dyrare drycker bra. Estlands nya statsminister Jüri Ratas är inte bekymrad över att mängden finska spritturister kommer att minska. Folkhälsoasepekten väger tyngre än att öltörstiga finländare kan hamstra billig sprit.
Då estniska centerriksdagsledamoten Jüri Ratas i november i fjol träffade jultomten i Rovaniemi i samband med en skidsemester i Levi kunde han inte föreställa sig att han ett knappt år senare skulle besöka Finland i egenskap av statsminister.
Att det gick så beror på att den 38-åriga politikern Ratas med klara siffror besegrade sin motkandidat, ryskspråkiga europaparlamentariker Yana Toom som backades upp av estniska centerpartiets grundare och avgående partiledare Edgar Savisaar då centerpartiet valde ny ordförande för en månad sedan. Savisaar är en omstridd politiker som under sina år vid makten var inblandad i flera korruptionsskandaler och hade bindningar till Kreml vilket gjorde honom till en omöjlig regeringspartner i de andra partiernas ögon.
Men så fort Ratas, som beskrivs som en försonlig kompromissökare, tog över partiledarskapet beslutade de två andra regerande partierna, socialdemokraterna och högerliberala IRL, att göra sig av med statsminister Taavi Rõivas och hans reformparti och i stället bilda en koalition med Centern. Regeringsbytet handlade om en politisk maktkamp och ett missnöje hos socialdemokraterna och IRL över att reformpartiet i deras ögon hade suttit vid makten alltför länge och hade fått för stort inflytande.
Den nya regeringen med Ratas i spetsen har varit noga med att påpeka att Estlands utrikes- och säkerhetspolitik består: Nato är lika viktigt som förr och Estland stöder EU:s sanktioner mot Ryssland. Däremot utlovas förändringar på den inrikespolitiska arenan, främst vad gäller beskattningen som ska bli mer progressiv.
– Vi kommer att förnya beskattningen så att alla vars förvärvsinkomster är 1 200 euro i månaden eller lägre, kommer att få skattelättnader på drygt 60 euro per månad, förklarar Ratas.
Förra regeringens planer på att höja momsen för hotell- och turisttjänster med fem procentenheter går i graven och dessutom tänker den nya regeringen göra det fördelaktigare att registrera handelsfartyg under estnisk flagg.

Satsar på försvaret

Ratas regering tänker också stimulera ekonomin genom satsningar på infrastruktur, till exempel nya och bättre vägar och investeringar i försvaret. Vilka försvarssatsningar som finns på ritbordet avslöjar han inte.
– Nu frågar du om sådant som är sekretessbelagt. Regeringen har en konkret plan över försvarsinvesteringarna, men först om några månader kan jag avslöja vad.
Jüri Ratas håller fast vid den förra regeringens beslut att kraftigt skärpa alkoholskatten. Det här kommer att påverka spritrallyt från Finland till Estland. Men Ratas verkar inte bekymrad över att öl- och vinturisterna från Finland minskar. Hälsoaspekterna väger klart tyngre.
– Min uppfattning är att många finländare kommer till Estland för att uppleva våra historiska miljöer, vår kultur och för att besöka våra öar. Till exempel operan i Tallinn är ett mycket populärt resmål, svarar Ratas då HBL undrar hur han ser på att de finska öl- och sprithamstrarna försvinner från hamnen i Tallinn.

Reder ut härva efter Savisaar

Huvudbry för Ratas och hans parti vållar estniska riksåklagarens färska beslut om att väcka åtal mot Ratas företrädare Edgar Savisaar som står åtalad för åtskilliga mut- och penningtvättsaffärer. Av åtalet som publicerades i veckan framgår att Savisaar så sent som år 2014 ska ha försökt skaffa Centerpartiet valbidrag från Putins maktparti Enade Ryssland med vilket Centerpartiet fortfarande har en hemlig samarbetsöverenskommelse.
– Jag sticker inte under stol med att vi har haft problem med våra finanser inom partiet. Nu gör vi vårt bästa för att lösa de här frågorna.
Edgar Savisaar har ett starkt stöd bland landets ryskspråkiga minoritet och det kan ses som hans förtjänst att det inte har uppstått något separat parti för landets rysktalande. En intressant fråga är därför hur Ratas tänker göra för att hålla den här väljarskaran nöjd. Samtidigt har Savisaar sagt att han tänker fortsätta i politiken. Det är oklart om Savisaar tänker sig en come back inom Centerpartiet, eller om han i stil med Paavo Väyrynen i Finland siktar på att grunda ett nytt konkurrerande parti.
– Jag är inte så säker på att vi har sett slutet av Savisaars era. Det kan väl hända att vi befinner oss i mitten av den.
En aktuell fråga som har gett stora rubriker på vardera sidan om Finska viken är Alkos upphandling som resulterade i att estniska likören Vana Tallinn valdes till Finlands 100-årsjubileumslikör. Ratas är försiktig att kommentera liköruppståndelsen och förefaller väl medveten om de högljudda protester som likörbeslutet har orsakat i Finland.
– Jag svarar på det här sättet: I många år har jag arrangerat vänskapsmatcher i fotboll mellan den trevliga staden Hyvinge och Tallinn och mellan finska riksdagen och vår Riigikogu. Nästa år då Finland fyller 100 ordnas matchen i Helsingfors, året därpå i Tallinn, säger Ratas.
Eventuellt avser han att Estland just i frågan om 100-årslikören råkade dra det längsta strået, men att det nästa gång kan gå precis tvärtom.
Estlands förre president Toomas Hendrik Ilves hörde till dem som flitigt efterlyste ett finskt Natomedlemskap. I motsats till Finland där presidenten tillsammans med regeringen leder utrikespolitiken är det den estniska regeringen som leder landets utrikespolitik. Precis som på andra håll i världen håller man i Estland andan i väntan på att det ska stå klart vad som händer med USA då Donald Trump tar över presidentposten.

Vore det säkerhetspolitiska samarbetet i Östersjön lättare om också Finland var Natomedlem?

– För oss är Finland ett mycket viktigt land. Ni var vår port utåt så länge vi var ockuperade och ekonomiskt är Finland vår viktigaste partner. Finland är ett demokratiskt land. Därför är det en fråga för i första hand ert folk och för er regering. Estland stöder alltid Finland och jag tror att Finland stöder oss, säger Ratas till HBL.
Här tar Jüri Ratas farväl för att hinna till flyget till Tallinn. Orsaken till att det är bråttom hem är viktig: Trebarnsfaderns mellersta barn fyller nio år och den färska statsministern vill gratulera sonen innan läggdags.
ANDRA LÄSER