Ishockey-VM: Perfekt matchprogram bäddar för första medaljen på hemmaplan

HBL går igenom lejonens matchprogram och väg till nya framgångar under ishockey-VM på hemmaplan. Matchprogrammet är som gjort för att lejonen ska ta sin första VM-medalj på hemmaplan.

Finlands första VM-guld firas på Salutorget i Helsingfors i maj 1995.
Filip Saxén
13.05.2022 19:00
Då den första OS-medaljen, den första VM-medaljen, det första VM-guldet och det första OS-guldet är bärgade är det bara en sak som saknas i finländsk herrishockey – att vinna medalj på hemmaplan. Kanske till och med att vinna guld på hemmaplan.
Och en bättre chans än våren 2022 lär inte komma på en tid.
Jukka Jalonens lejonlag är ett väloljat maskineri där alla spelare vet precis hur de ska spela, vad deras roll är och hur laget ska bete sig för att nå bästa tänkbara framgång. Spelstilen och taktiken sitter i spelarnas ryggmärg, en stor del av spelarna vet vad som krävs för att vinna och alla som är med i laget förbinder sig till att göra allt för kollektivets bästa.
Men det är inte bara själva lejontruppen som gör att lejonen har alla tiders chans att vinna sitt första guld på hemmaplan. Matchprogrammet är som gjort för att Finland ska vara i så bra form som möjligt då slutspelet kör i gång den 26:e maj.
Lejonen möter tre starka lag och fyra mindre starka lag i gruppspelet.
Att inleda hemma-VM med så kallade back-to-back-matcher fredag och lördag mot Norge och Lettland är perfekt för laget. Det blir en rivstart på mästerskapet men samtidigt en bra inkörare då motståndet håller rätt medioker nivå. Matcherna ger lejonen chansen att snabbt hitta sitt eget spel, att få finslipa detaljer i spelet, testa olika formationer, ge två målvakter chansen att spela och framför allt att ta två segrar i VM-inledningen.
Efter de inledande matcherna väntar sedan tuffare matcher mot USA och Sverige. Dessutom med vilodag inför, mellan och efter matcherna. Här får lejonen chansen att se var man står i jämförelse med andra stornationer och framför allt matchen mot Tre Kronor den 18:e maj kommer att visa hur laget klarar av att hantera press.
Efter de två tuffa matcherna väntar Storbritannien och Österrike 20:e och 21:a maj. I de här matcherna kan laget igen göra finjusteringar i taktik, i laguppställning och annat som visat sig behövas i matcherna mot Sverige och USA. Det här är chansen att hitta de sista nya grejerna och få allt att fungera.
Efter två pausdagar väntar sedan den avslutande gruppspelsmatchen mot Kari Jalonens Tjeckien. Att få avsluta gruppspelet fräscha efter två vilodagar mot ett tufft motstånd är väldigt välkommet. På det sättet kommer lejonspelarna att vara i bästa möjliga slag då kvartsfinalerna spelas två dagar senare. Att få spela bara två matcher på sex dagar inför semifinalerna den 28.5 är lyx som ett lag sällan får njuta av i ett VM.
Allt är med andra ord upplagt för nya finländska framgångar. Förutsättningarna finns för att Jukka Jalonen ska kunna lägga ett tredje VM-guld till sin meritlista och samtidigt bli den första tränaren som leder lejonen till VM-medalj på hemmaplan.

Historiska finländska medaljer

1988 – första finländska mästerskapsmedaljen då lejonen vinner OS-silver i Calgary 1988. Finland säkrade sin första medalj då laget besegrade Sovjetunionen i den sista matchen i fortsättningsserien. Sovjet, med bland annat superstjärnorna Igor Larionov, Vladimir Krutov, Sergej Makarov, Vjatjeslav Fetisov och Alexej Kasatonov i laget, hade inför matchen säkrat sitt OS-guld medan Finland behövde oavgjort för att ta medalj. Tack vare 2–1-segern blev det ett OS-silver.
1992 – första finländska VM-medaljen då lejonen vinner silver i Prag. Finland kom till VM med ett rätt ungt lag. Tränaren Pentti Matikainens mannar hade misslyckats i OS i Albertville och åkt ut i kvartsfinalen mot Oberoende staters samvälde (före detta Sovjet) men fick revansch i VM. Lejonen var förkrossande överlägsna i gruppspelet och vann sina fem matcher med målskillnaden 32–8. I slutspelet besegrades Kanada och Tjeckoslovakien men i finalen var Sverige för starka och tog hem segern med 5–2.
1995 – första VM-guldet. Svenska tränaren Curt Lindström gjorde det ingen gjort förr – ledde Finland till guld i VM. Mästerskapet avgjordes i Stockholm och Finland var det i särklass bästa laget i turneringen. Anförda av supertrion Saku Koivu, Jere Lehtinen och Ville Peltonen krossade lejonen allt motstånd i slutspelet. På vägen mot guld föll Frankrike med 5–0 i kvartsfinalen, Tjeckien med 3–0 i semifinalen och Sverige med 4–1 i finalen. Lejonen stal inte bara guldet utan också den svenska segerfesten på Sergels Torg och den svenska VM-låten Den glider in.
2022 – första OS-guldet. Jukka Jalonen hade lett Finland till två VM-guld (2011 och 2019) men den största segern av alla inom finländsk ishockey saknades inför OS i Peking. Då NHL-spelarna uteblev seglade lejonen upp som största favorit inför turneringen. Och det finländska laget höll för trycket. Laget förlorade inte en enda match i turneringen och släppte inte in ett enda mål i spel fem mot fem efter den inledande matchen mot Slovakien. I finalen föll de ryska idrottarnas lag.

Ishockey-VM 2022

Ishockey-VM avgörs i Tammerfors och Helsingfors 13–29 maj 2022.
Grupp A (Ishallen i Helsingfors):
Italien, Kanada, Kazakstan, Frankrike (ersätter Ryssland), Tyskland, Slovakien, Schweiz, Danmark.
Grupp B (Nokiaarenan i Tammerfors):
Storbritannien, Österrike (ersätter Belarus), Lettland, Norge, Sverige, Finland, Tjeckien, USA.
Finlands matcher i gruppspelet:
Fredag 13.5 kl. 20.20 Finland–Norge.
Lördag 14.5 kl. 20.20 Lettland–Finland.
Måndag 16.5 kl. 20.20 Finland–USA.
Onsdag 18.5 kl. 20.20 Finland–Sverige.
Fredag 20.5 kl. 16.20 Storbritannien–Finland.
Lördag 21.5 kl. 16.20 Österrike–Finland.
Tisdag 24.5 kl. 20.20 Finland–Tjeckien.
Kvartsfinaler:
Torsdag 26.5 kl. 16.20 och kl. 20.20.
Semifinaler:
Lördag 28.5 kl. 14.20 och kl. 18.20.
Bronsmatch:
Söndag 29.5 kl. 15.20.
Final:
Söndag 29.5 kl. 20.20.

ANDRA LÄSER