Dagens recept: Ny deg i pajen

Fördelen med att baka paj med pizzadeg är i första hand att hålla nere fetthalten. Pajdeg innehåller ofta väldigt mycket fett.

Fördelen med att baka paj med pizzadeg är att degen är mindre fet.
Pizzapaj med köttfärs
För 4 personer
40 minuter + 1 tim jäsning
Du behöver en låg pajform med löstagbar kant
Till degen:
1 1/2 dl fingervarmt vatten
1/2 pkt jäst
1 1/2 msk olivolja
1 krm salt
4 1/2 dl vetemjöl
Till fyllningen:
500 g nötfärs
1 gul lök
1 röd paprika
100 g champinjoner
1 msk olivolja
3 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 msk basilika
1 msk konc. kalvfond
150 g riven ost
Gör så här:
1. Lös jästen i ljummet vatten. Tillsätt olivolja och salt. Arbeta i vetemjölet, men spar lite till utbakningen. Degen blir kladdig, men det gör inget. Jäs degen i 1 timme.
2. Hacka gul lök, skär paprika och svamp i bitar. Bryn köttfärsen ett par minuter med olivolja i en stekgryta. Tillsätt lök, paprika och svamp. Fräs ett par minuter till. Tillsätt tomatpuré, vatten, riven vitlök, hackad basilika och fond. Låt sjuda utan lock i 20 min. Vänd ned riven ost och dra grytan från värmen.
3. Pensla pajformen sparsamt med olivolja. Kalva ut degen på lätt mjölad arbetsbänk. Lyft över den till formen och forma en kant av dubbla lager deg. Fyll pajen med köttfärsröran och grädda mitt i 225 graders ugn 16 min.
ANDRA LÄSER