Förlag stöder Ukraina

Det ryska anfallskriget upprör också bokbranschen. Många förlag vill på olika sätt visa solidaritet med Ukraina.

17.03.2022 16:01 UPPDATERAD 17.03.2022 16:09
I Svenskfinland ger Förlaget M ut bilderboken Maja och hennes vänner, skriven av Larysa Denysenko och illustrerad av Masha Foya. Intäkterna skänks till Unicef för att hjälpa barn i Ukraina. Initiativet är ett samarbete med svenska Bonnier Carlsen och boken utkommer även på finska hos Tammi.
Larysa Denysenko är en välkänd författare, advokat, människorättsaktivist, journalist och medlem i ukrainska PEN. Maja och hennes vänner gavs ursprungligen ut i Ukraina 2017 och handlar om Maja och hennes sexton klasskamrater som alla har olika familjesituationer.
"Jag skrev boken om olika ukrainska barn och deras olika familjer 2017 när Ryssland hade erövrat Krim och tillfälligt ockuperat delar av Donetsk och Luhansk. Jag skriver dessa ord från badrummet i mitt hem i Kyiv i dånet från en rysk angripares eld. Jag kan tänka mig att en av Majas klasskamrater nu ber i ett skyddsrum, en annan skriver ett brev till sin fängslade pappa i Ryssland, och en tredje redan har förlorat en älskad", skriver Denysenko i ett meddelande i slutet av februari 2022.
Nyhetsbyrån TT rapporterar om flera liknande initiativ i Sverige. Förlaget Ekström & Garay ger ut antologin Poeter mot krig, ihop med bland andra Opulens magasin och donerar överskottet av försäljningen till Röda Korset. Bokförlaget Tukan ger motsvarande 9 500 euro till UNHCR och Unicef medan Tranan skänker intäkterna från februaris bokrea till Röda Korset.
– Vi vill visa solidaritet med Ukraina på det sätt ett förlag gör bäst: genom att publicera böcker, säger Förlaget M:s förläggare Sara Ehnholm Hielm i ett pressmeddelande med anledning av utgivningen av Maja och hennes vänner.

ANDRA LÄSER