Fis-chef öppnar för rysk skidcomeback- Finland säger nej

Skidvärlden är på väg att välkomna tillbaka ryska utövare redan i vinter. Det säger Michel Vion, generalsekreterare i Internationella skidförbundet. – Vi börjar närma oss att kunna öppna dörren för att tillåta det ryska förbundet att delta. I Finland är man strängt mot förslaget.

Julia Stupak, en av världens bästa längdåkare, kan vara tillbaka i världscupen i vinter. Internationella skidförbundet har antytt att avstängningen av ryska skidåkare är på väg att tas bort. Arkivbild.
22.09.2022 11:20 UPPDATERAD 22.09.2022 14:12
Skidskyttet beslutade i förra veckan att stänga av Ryssland och Belarus även kommande säsong.
Från Internationella skidförbundet (Fis) låter det tvärtom som att det snart är dags att åter välkomna ryska och belarusiska idrottare. Trots att kriget i Ukraina fortsätter och Rysslands president Vladimir Putin i veckan öppnat för att skicka ytterligare 300 000 soldater till Ukraina.
Anledningen är att tongångarna hos Internationella olympiska kommittén (IOK), vars rekommendation väger tungt, förändrats på sistone.

Sport och politik

Fis generalsekreterare Michel Vion lyfte saken under en konferens i Planica, där skid-VM avgörs i början av nästa år, den här veckan.
– Just nu kvarstår avstängningarna mot Ryssland och Belarus. Men det verkar som att IOK, och ordförande Thomas Bach – som nu träffar olika förbund, både för sommar- och vintersporter – börjar tänka på att mer eller mindre öppna dörren igen. För att sporten ska kunna vara, och borde vara, frikopplad från det politiska, sade Michel Vion.
Det kommer dröja minst några veckor, troligen månader, innan det blir verklighet. Men redan i vinter verkar både ryssar och belarusier kunna komma tillbaka in i värmen.

Alpina premiären för nära

– Då pratar vi inte om tävlingar i Ryssland utan om att idrottare ska få delta i Fis-tävlingar, som exempelvis världscupen, säger Vion.
– Men en sak som är säker är att Fis inte kommer att ta ett individuellt beslut utan en stark rekommendation från IOK i ryggen. Vi gör det här tillsammans, som en enad idrott. Vi kommer i så fall att ta ett tydligt gemensamt beslut om att låta ryssar och belarusier tävla, men då självklart under neutral flagg.
Den alpina världscupen har premiär i Sölden redan den 25 oktober. Dit är det för kort om tid för att hinna få till ett beslut, säger Vion. Men före årsskiftet kan ryska och belarusiska skidåkare vara tillbaka.
– Kanske kan vi hitta en lösning till december. Eller inför VM här i Planica, det skulle också kunna vara ett bra alternativ, säger Michel Vion.

Finland säger nej

Det finska skidförbundet publicerade på torsdagen ett pressmeddelande där man tar ställning mot att ryska idrottare skulle få delta i internationell tävlingsverksamhet. Enligt förbundet är det viktigt att grenförbunden och arrangörerna håller sig till samma linje som de beslutsfattarna i samhället kommit fram till.
— Skidförbundets åsikt gällande ryska i internationella tävlingar är ett definitivt nej. Orsakerna till att ryska idrottare i tiderna stängdes av har inte förändrats på något sätt och under rådande omständigheter är det otänkbart att de skulle få delta i tävlingar underställda Fis. Idrotten kan inte vara bortkopplad från samhället, säger skidförbundets ordförande Markku Haapasalmi.
Karin Mattsson är ordförande för Svenska skidförbundet och ställer sig helt oförstående till Vions uttalande.
– Vi är inte alls av den uppfattningen, vi tycker precis tvärtom. Vi förstår inte varför han går ut och säger det nu, ingenting i dessa dagar pekar på att det är på väg att trappas ner. Det är riktigt illa. Vi delar inte alls hans uppfattning utan vi motsätter oss det, säger Mattsson till TT.

Även Norge oförstående

Norge är inne på samma linje som Sverige och Finland.
"Det här är okänt för mig. Putins tal i går gav inget hopp om ett slut på det brutala angreppet på Ukraina och det ukrainska folket", skriver Erik Røste, ordförande i norska skidförbundet och styrelseledamot i Fis, i ett sms till NTB.

ANDRA LÄSER